ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Докато има служебно правителство, няма да има режим на тока

Служебен кабинет служебно правителство Гълъб Донев

Докато има служебен кабинет, няма да има режим на тока. Няма да има лимит над потреблението на ток и българите няма да стоят на тъмно.

Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод мерките, обсъждани от Европейския съюз за овладяване на инфлацията и ограничаване на потреблението на ток и газ. Той бе помолен за коментар, след като присъства на откриването на новата учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) в София.

Държавният глава уточни и че България е производител и износител на електрическа енергия, така че са спекулации твърденията, че в България ще се ограничава уличното осветление.

Радев поздрави служебното правителство за последователните усилия за овладяване на инфлацията в страната.

"Може би сте видели, че от тази вечер, цената на бензина е под 3 лв. на бензиностанциите на "Лукойл" и това е началото на един процес", обърна внимание Радев и допълни, че намаляването на цената на горивата и на газа с 30% за следващия месец, са реални резултати, постигнати с усилия и много работа. "Когато едно правителство работи в интерес на бизнеса и хората, резултатите са налице”, категоричен бе държавният глава.

"Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да си гарантира политическо спокойствие, като за сметка на това жертва пазарните механизми", посочи държавният глава в отговор на въпрос за дебатите в рамките на Европейския съюз.

По думите на президента въвеждането на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало, и огромни компенсации ще бъдат добре дошли през зимата, но са с непредвидими последици за пазара и за европейската икономика, ще останат в тежест на следващите правителства  и поколения.

„Основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към  стагнация и забавяне на икономическия растеж. Основната задача е да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия за българския бизнес и за българските граждани, които са най-бедните в ЕС“, подчерта президентът Радев.

„Очевидно е, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България, все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеология. Нито българският бизнес, нито българските общество могат да търпят  повече такива експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости“, посочи още Румен Радев.

Държавният глава изрази учудването си, че у нас има политици, които продължават да твърдят, че липсата на газ или неговите непосилни цени не са проблем за топлофикациите. „Попитайте тези политици  откъде и как ще дойде този мазут, кой ще го произвежда, кой ще го внася, на каква цена и при какви условия“, заяви президентът Радев

Политиците, които претендират да управляват страната, да отговорят и как ще се отрази на производството и на пазарните цени на горивата в България решенията на предишното правителство за ембарго на петролни продукти от Русия, призова държавният глава.

„Дали България  изобщо ще има рафинерия, дали ще остане производител на горива или ще ги внася? Сега е времето да задавате тези въпроси на политиците, които имат амбицията да управляват“, посочи още Румен Радев.

„Крайно време е партии и политици да вдигнат своя поглед над ежедневните злободневни политически нападки, защото веднага след изборите те ще се сблъскат с тези проблеми и неспособността да ги решават ще се плаща от всички български граждани“, предупреди президентът.

В коментар относно преговорите на служебното правителство с „Газпром“ държавният глава припомни, че това е само една от възможностите. „Газпром" не е панацея. "Газпром" е една от възможностите и те ни дължат доставки на газ. Но това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия за разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени“, заяви още Румен Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *