ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Дърводобивът може да стане рентабилен бизнес след промени в модела

Дърводобив 1

Ресорният заместник-министър на земеделието Валентин Чамбов посочи, че приоритет за министерството е да се работи по възстановяването на дърводобива като рентабилно и ресурсоопределящо звено. Той каза това на работна среща с представители на държавните предприятия.

За целта ще има инициативи в две насоки – увеличаване на цените на добива на дървесина, което е в правомощията на държавните стопанства и в търсене на възможности за финансиране закупуването на нова модерна дърводобивна техника по новия програмен период на Стратегическия план.

Според Чамбов не трябва да се допуска тази година да има неизпълнени обеми по сключени договори, като е добре добивът да се върне към нивата отпреди пандемията.

Вземат се мерки и за повишаване прозрачността и информираността на потребителите и обществото, включително и при продажбата на дървесина чрез електронни търгове. Предстои уеднаквяване на използваните платформи за такива търгове с оглед по-голямо удобство за ползване и актуализиране на софтуера. 

Наредбата за сечите трябва да се промени, отбелязаха пък представителите на бизнеса. Работата на малки площи – до 1 дка, оскъпява дърводобива двойно и тройно спрямо сечите на големи площи.

Отново бе отбелязана и необходимостта от категоризацията на сечищата, като обективен показател за определяне на началните цени.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *