ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕК е отворена за оценка на съфинансирането на Дунав мост 3

бизнес

Европейската комисия е готова да направи оценка на  предложенията за съфинансиране на проектирането и изграждането на трети мост на река Дунав при Русе и Гюргево и втората фаза на проекта за подобряване на корабоплаването на Дунав. Това стана ясно по време на видеоконферентен разговор между комисаря по транспорт Адина Вълян и заместник министър-председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.
Еврокомисарят призова България да ускори подготовката на проектите, свързани с моста в Русе и Гюргево, така че те да могат да бъдат представени до средата на януари 2023 г. в текущата покана за представяне на предложения по Механизма за свързване на Европа.
Българското Министерство на транспорта и съобщенията е изпратило на румънската страна проект на споразумение за трети мост, по което се очаква становището на Румъния. Министър Алексиев отбеляза също, че България ще предостави своите коментари по споразумението за създаване на съвместно предприятие, което да гарантира плавателността и транспортните операции по река Дунав.

По време на разговора е изтъкната и необходимостта от увеличаване на капацитета на инфраструктурата в транспортната посока север-юг. А комисар Вълян е отбелязала ползите от двата нови коридора – Черноморско-Балтийско-Егейски и Западните Балкани.
Румъния също е поканена да се присъедини към проекта за железопътния коридор Солун – Кавала – Бургас – Варна – Русе. Според Адина Вълян всички заинтересовани партньори трябва да продължат обсъжданията на по-техническо равнище, за да се гарантира съгласуваност със стандартите, методологията и сроковете, предвидени в изискванията на TEN-T.
Христо Алексиев и Адина Вълян обсъдиха и транспортните коридори за солидарност с Украйна, както и ролята на България в транспортирането на стоки.
В този контекст е обсъден и въпросът за включването на Коридор 8 в обхвата на направлението „Западните Балкани“. А вицепремиерът Алексиев е посочил важната роля на Коридор 8 за постигане на стратегическа автономност в региона и създаване на транспортна алтернатива от изток до запад.
Българската държава работи активно за включването на Коридор VIII в приоритетната европейска транспортна мрежа. Направлението София – Скопие – Дурас – Тирана трябва да бъде определено като част от европейския коридор „Западни Балкани“. Това отбеляза вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на заседание на европейските министри по транспорт в Прага преди седмица. Тогава той каза, изграждането на стратегическа връзка между инфраструктурната ос Север – Юг, което е подкрепено от инициативата „Три морета“, и Коридор 8, е от важно значение за региона между Черно и Адриатическо море.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *