ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Еленко Божков: Опциите на ДПС и ДБ за “Лукойл” са нереалистични

"Търсим изход, така че да бъдат удовлетворени най-напред българските граждани." Това обяви пред БНР заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков по повод изявлението на ръководителя на представителството на ЕК в България, че произведените в "Лукойл" продукти са за българския пазар и отстъпката не е дадена, за да се изнасят за страни от ЕС или трети страни.

Позицията на "Лукойл" и на служебното правителство е, че, ако спре износът на някои продукти, които не могат да се потребяват в България и са свързани с производство, рафинерията ще бъде принудена да спре работа. Държавата не може да помогне за съхранението на продуктите за износ, защото няма вместимости. Ето защо няма план „Б“ за рафинерията на „Лукойл“, отбеляза заместник-министърът. Така, ако тя бъде принудена да спре, държавата ще трябва да излезе на регионалния пазар на горива, който е изключително скъп, посочи още Божков.

Припомняме, че утре, 5 декември, в ЕС влиза регламент, който налага мораториум върху вноса на руски петрол. България има право на изключение, а "Лукойл", като българска рафинерия, ще може да изнася произвежданите от рафинерията продукти от руски петрол и след 5 декември.

Очакванията са с евентуалните свръхпечалби на рафинерията да се компенсират цените на петролните продукти, като дизел и бензин, обясни още Божков.

По отношение на предлагания от ДПС и ДБ вариант – държавата да поеме контрола върху рафинерията – Божков смята, че той не е реалистичен и е вид национализация. По думите му и примерът, който се дава с Италия, е различен, тъй като за разлика оттам, при нас няма диверсификация и ние можем да доставяме у нас единствено руски петрол.

По отношение на проекта "Бургас-Александруполис", за чиято реанимация се заговори през последната седмица, Божков коментира, че в близките две седмици ще стане ясно докъде ще стигне амбициозният план на неговите колегите – служебният министър на енергетиката Росен Христов и на транспорта Христо Алексиев.

По отношение на закриването на въглищните централи, Божков обясни от каква базата е започнало калкулирането на намаляването на вредните емисии.

Това е станало през 2019 г., като се е тръгнало от количеството 19.5 млн. тона емисии – т.е., за да се намалят с 40%, трябва да се ограничи емитирането на 8 млн. тона оксиди, които се произвеждат при малко повече от 6 млн. мегаватчаса електрическа енергия. Това означава, че ние трябва напълно да затворим "Марица Изток 2", която произвежда малко повече от 7 млн. мегаватчаса годишно. Другият вариант е да спрем производството на двете американски централи, които произвеждат за регулирания пазар около 5.5 млн. мегаватчаса годишно.

Това ще доведе до изключително големи загуби за българската икономика, защото сметката, изчислена от Божков, изглежда така: около 2 млрд. лева годишно ще ни струва спирането на въглищата за бита – т.е., ако спрем производството на двете централи за бита. А ако затворим "Марица Изток 2", това ще ни струва около 3 млрд. годишно.

Освен това по данни на Комисията по енергиен преход извън посочените загуби ще трябва да заделим допълнителни 2 млрд. лева годишно за българската икономика и така в единия случай ще трябва да загубим 4 млрд. лева, а в другия – 5 млрд. лева. "Това са неща, които са проверими и се виждат", категоричен бе Божков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *