ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Енергокризата принуди Европа да се върне към нефта и въглищата

въглища

Резкият скок на цените на природния газ в Европа принуди страните от Европейския съюз да се върнат към използването на нефт и въглища, отбелязват редица анализатори.

Цените на синьото гориво в Европа отново растат. Това се случи, тъй като горещото време и ниското ниво на реките доведе до намалено производство на електроенергия от електроцентралите, които не работят на природен газ. Всичко това принуди европейските страни да увеличат търсенето на нефт и въглища.

Според анализите, до началото на войната в Украйна природният газ струваше по-евтино от нефта. Това е свързано с факта, че суровият нефт може лесно да се превозва с големи танкери, докато в същото время природният газ изисква строеж на тръбопроводи и съоръжения за преобразуване във втечнен природен газ. Заедно с това от Международната агенция по енергетика заявиха, че търсенето на газ в света през годината ще се свие с 0,5%, и няма да расте в следващите три години. Освен това, рекордно високите цени на газа пречат на Европа да се откаже от използването на нефт и въглища, и дори нещо повече, ще наложи обратен завой именно към тези ресурси.

От МАЕ прогнозират, чи според резултатите от 2022 година най-много ще нарасне световното потребление на въглища и, е възможно, този показател да бъде още по-висок през следващата година. При това страните от Евросъюза, които по-рано призоваваха за намаляване на потреблението на въглища, сами сега активно ги използват и увеличават потреблението.

На 25 август агенция Reuters, като се позоваваше на документ от министерството на икономиката и защитата на климата на Германия, съобщи, че правителството на страната е обезпокоено от възможни затруднения с доставките на въглища за електроцентралите и нефт в северо-източните райони на страната.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *