ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕС намалява потреблението на газ с 15% до март 2023 година

ес

Европейският съюз одобри pлана за намаляване на потреблението на газ в отговор на намалените доставки на Русия към Европа. Това стана на среща на енергийните министри в Брюксел. Преди това чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на ЕС, изтъкна, че руският президент Владимир Путин стои зад плана на държавната компания "Газпром" да намали доставките на газ за Европа. "Путин ще продължи да играе мръсните си игрички чрез изнудване с доставките на газ. Намаляването на доставките е поредно доказателство, че трябва да вземем нещата в свои ръце и трябва да намалим зависимостите от руските доставки възможно най-скоро", каза той на влизане в срещата.

Преди ден от "Газпром" съобщиха, че намаляват ежедневните доставки на газ за Европа през газопровода "Северен поток" до 33 милиона кубически метра на ден – около 20 процента от капацитета на газопровода. Мярката влиза в сила от сряда. Миналата година руският газ представляваше около 40 процента от вноса на газ в ЕС.

Какво предвижда планът на ЕС?

Всички страни членки трябва доброволно да намалят потреблението си на газ с 15% до края на март 2023 година, за да компенсират руските доставки. Изключение от плана се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, както иза държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ. Първоначалният вид на документа предвиждаше Европейската комисия да даде на Брюксел правомощия да налага съкращения на потреблението на газ при спешни случаи. Но в крайна сметка в плана е записано, че всяка страна ще "направи всичко възможно" да намали потреблението на газ с 15 процента в сравнение със средното за последните пет години през същите месеци. Мярката ще важи до края на март 2023 г. И ще бъде адаптирана към ситуацията на всяка страна благодарение на поредица от изключения, като се вземе предвид тяхното ниво на запаси и дали имат или не тръбопроводи за споделяне на газ. 

България няма да поиска дерогация за намаляване на потреблението. Според последните предложения пет държави ще са необходими, за да задействат тревога на ниво ЕС за сигурността на доставките вместо 3три, както се предвиждаше по-рано. 

Газохранилищата в ЕС са пълни в момента на 66 на сто, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон преди началото на съвета "Енергетика" в Брюксел. Еврокомисар определи изявлението на "Газпром", че ще намали наполовина изпомпването на синьо гориво през "Северен поток" като "политически мотивирано". И заяви, че няма технически причини, за да се намалява количеството. 

Данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) за количеството синьо гориво в газовите хранилища на ЕС (в % и като oбем в TWh)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *