ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Еврофинансиране за ВиК системите в шест области у нас догодина

вода

През пролетта на 2023 г. се очаква да бъдат одобрени ВиК обектите в шест области на страната, които ще кандидатстват за финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 година.

Планираните инвестиции включват нови водопроводи,  канализационни клонове, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и други ВиК съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София – област, Хасково и Търговище. За тях се разработват Регионални прединвестиционни проучвания по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това стана ясно след заседанието на Управителния комитет за наблюдение на проекта, проведено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него са участвали международни експерти от JASPERS (Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони) към Европейската комисия, експерти от регионалното министерство, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, представители на Министерство на околната среда и водите, на ВиК операторите от шестте области и други.

Представени са били и конкретните обекти, определени като приоритетни за постигане на съответствие с европейските директиви, свързани с питейните и отпадъчни води. Бенефициенти по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъдат шестте ВиК дружества, които ще провеждат и обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи. 

Срещите с експертите от Европейската комисия и българските институции ще продължат регулярно. Предстои и посещение на място на всеки един от предложените обекти, за да може европейските експерти са се запознаят на място с текущото им състояние.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *