ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Европейската комисия одобри българската Програма за конкурентоспособност

Европейска комисия

Европейската комисия даде одобрението си за българската Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията. Тя е на стойност над 1.49 милиарда евро и е за програмния период 2021-2027 година. Това обявиха от представителството на Европейската комисия в България.

Програмата предоставя целева подкрепа на българските фирми за преодоляване на основните проблемни области, които забавят трансформирането на икономиката ни в иновативна и цифрова, с ниски въглеродни емисии и ефективно използване на ресурсите. Повече от 85% от бюджета на Програмата или 1.28 милиарда евро, са предназначени единствено за малки и средни предприятия. 

Основните цели на програмата са да постигне интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и промишлена и цифрова трансформация. Сред другите приоритети са развитие и укрепване на капацитета за научни изследвания и иновации, внедряване на напреднали технологии, насърчаване на устойчивия растеж, създаване на работни места, интернационализация и конкурентоспособност на малките и средни предприятия, гарантиране на ползите от цифровия преход, преминаване към кръгова и енергийноефективна икономика. 

Видовете дейности, които ще бъдат подпомагани, са иновациите в стартиращи и бързоразвиващи се предприятия в областта на високотехнологичните отрасли, насърчаване на цифровизацията, включително решения за гарантиране на киберсигурността, и разработване на технологии, необходими за прехода в Индустрия 4.0, подкрепа за въвеждането на нисковъглеродни и енергийно ефективни технологии, сертифициране на системите за енергийно управление и стимули за възобновяеми енергийни източници, подкрепа за малките и средни предприятия при въвеждането на технологии за ефективно използване на природните ресурси, увеличаване на процента на рециклиране, модернизиране на технологиите за управление на отпадъците.

Част от бюджета на програмата (35%) ще бъде изпълнен чрез финансови инструменти, като например гаранции по банкови заеми и капиталови инвестиции на всички етапи от развитието на малките и средните предприятия. Така ще се гарантира по-ефективно и устойчиво използване на ресурсите на ЕС в подкрепа на проекти, които генерират приходи и спестявания.

Очаква се изпълнението на програмата да стартира още до края на 2022-а година.

Първата процедура по Програмата за конкурентоспособност ще е с бюджет 127 млн. лева и ще е насочена към микропредприятията, към малките и средни фирми от различни сектори на икономиката. Тя е за разработване на иновации в тях.

Следващата процедура, която се очаква в началото на 2023 година, е в размер на 117.5 млн. лева за подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия, на семейните фирми и на инициативи в сферата на творческите индустрии и занаятите.

След нея предстои и процедура за внедряване на иновации в малките и средни предприятия за близо 300 млн. лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *