ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Фермерите продължават да търсят и инвестират в модерна техника

трактор

"Конкурентоспособността на сектора зависи от иновационните процеси в селското стопанство, от необходимостта да се премине към съвременни начини на производство, което може да се постигне чрез подпомагане на отрасъла както по линия на европейските фондове, така и с национални средства. Така ще изпълним целта си България да се превърне в страна с модерно и развито земеделие, която предоставя възможности на земеделските стопани не само да затвърждават позициите си, но и да навлизат на нови пазари". С тези думи министърът на земеделието д-р Иван Иванов  откри  специализираното изложение за земеделие „БАТА АГРО 2022”.

По думите му българските земеделски стопани имат възможност да ползват съвременни методи и техника при отглеждането и производството на продукцията си – за периода 2019-2021 г. в страната ни са регистрирани 3227 нови колесни трактора и 492 нови зърнокомбайна.

Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е еднамярка, от което  се нуждае земеделският стопанин, желаещ да модернизира производството си. Финансовата помощ от минимум 50% от размера на разходите, за които се кандидатства, е мотивът, който прави мярката толкова привлекателна за иначе така необходимите инвестиции, в това число земеделска техника.

По мярката са сключени 1647 договора с общ размер на договорената субсидия  726 772 лева, като размерът на изплатените средства е 577 671 758 лева.  Общият брой на постъпили проектни предложения е 8803, отчете министър Иван Иванов. За 2022 г. са изплатени до момента 10 175 834 лева.

Министърът на земеделието допълни, че от одобрените проекти общо 1367 включват инвестиции за селскостопанска техника. Той заяви, че по 1110 проекта със селскостопанска техника е изплатена субсидия в размер на 518 657 956 лв., с общ размер на одобрените разходи за техника от 892 357 413 лева.

Необходимо е постепенно и плавно подновяване на селскостопанския технологичен парк с нови, по-модерни, по-надеждни и по-качествени енергетични машини (трактори и зърнокомбайни). „Това е, което ще спомогне българското земеделие да стане не само по-модерно и по-сигурно, но и по-високопроизводително и доходоносно", коментира министър Иванов.

Провеждането на това изложение, демонстрациите и презентациите пред настоящи и потенциални партньори е основа за създаване на нови възможности не само за ефективно развитие и сътрудничество, но и за стартиране на нови бизнес начинания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *