ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Fortum не включи бизнеса в Русия в новата си стратегия

Новата стратегия на финландската държавна енергийна компания Fortum не включва бизнес в Русия. Това съобщават от пресслужбата на финландската енергийна компания. Отбелязва се, че тя продължава процеса на изтегляне от руските активи, като разглежда продажбата им като предпочитан вариант.

В същото време от холдинга не изключват възможността руският бизнес да не може да бъде продаден поради настоящата геополитическа ситуация. Освен това от Fortum напомнят за необходимостта от координиране на такава сделка с руските регулатори.

„Всички наши операции в момента работят нормално, така че можем да изпълняваме задълженията си към нашите клиенти. Ситуацията е много динамична и продължава да се развива ежедневно – ако не и ежечасно, и е много трудно да се предвиди степента на въздействие върху нашите операции в бъдеще. Очевидно е ясно, че спазваме всички приложими закони и разпоредби, включително санкции, и се подготвяме за различни сценарии“, посочва в свое изявление Маркус Раурамо,  президент и главен изпълнителен директор  Fortum Corporation. „В случай че ескалацията на събитията би ни попречила да изпълним ангажиментите си за доставка на енергия на нашите европейски клиенти, ще работим със съответните ни регулатори и правителства, за да намерим съвместно решение.“

Заедно с това Раурамо посочва, че „в същото време работата както обикновено не може да продължи. Засега сме спрели всички нови инвестиционни проекти в Русия до второ нареждане.“

Fortum реши да се оттегли от Русия на 12 май миналата година. „Компанията оценява активите си на 5.5 милиарда евро“, обяви тогава председателят на борда на директорите на компанията Вели-Мати Рейникала пред бизнес изданието Kauppalehti. „Ако предложената покупна сума не отговаря на нашите очаквания, засега няма да продаваме нашите руски предприятия“, коментира Рейникала. Той посочи също така, че основната компания сега не получава никакви приходи от “дъщерната” фирма в Русия.

Припомняме, че през първата половина на август миналата година руският лидер подписа указ, забраняващ на компании от недружелюбни страни да се оттеглят от съвместни проекти с Русия във финансовата и горивната и енергийната индустрия.

В средата на декември вестник “Комерсант” писа, че финландският Fortum може да откаже една трета от проектите за вятърни паркове, получени през 2021 г. на конкурс на рекордно ниски цени. Изданието отбелязва, че става дума за проекти за 460 MW с цена на доставка под 2 рубли за 1 kW/h и стартиране през 2025-2027 година. В същото време основният конкурент на финландската компания – Novavind, взе 460,7 MW през 2021 г. при цена от 5.1 рубли.

Събеседниците на изданието посочват, че „Росатом“ може да стане основният претендент за проектите и активите на Fortum, тъй като в страната няма други производители на локализирано оборудване.

Пазарните експерти смятат, че настоящата икономическа ситуация е доста нестабилна, така че Fortum може да откаже да участва в проекта.

На 10 ноември миналата година ръководителят на финландската компания Маркус Раурамо заяви, че е твърде рано да се говори за точния момент на излизането на финландския производител на топлинна и електрическа енергия Fortum от руския пазар. Ръководството на групата все още не е взело окончателно решение кога ще може да продаде всички активи в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *