ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Газовата връзка с Гърция е завършена на 92%

Петков инспектира газовата връзка с Гърция

До края на юни абсолютно цялото строителството на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено и от двете страни. Този газопровод заедно с проекта за втечнен газ край Александруполис ни дават възможност за пълна диверсификация. Това заяви пред медии край Комотини премиерът Кирил Петков, който провери строителството на интерконектора Гърция – България. Проектът ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Очакванията са газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация за предстоящия отоплителен сезон. "Хидравличните тестове на част от трасето са вече завършени, до този момент не сме имали дефекти и проблеми. Това означава, че качеството е добро", добави премиерът. И посочи, че строителството на подобен мащабен проект е трудно, но и за двете държави газовата връзка е огромен приоритет.

Газопроводът IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Към този момент проектът е завършен на 92% като линейната част е изпълнена. Продължават дейностите по изграждане на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при гр. Стара Загора и гр. Комотини. Станцията на българска територия е в много напреднал етап на изпълнение  и предстои да бъде довършена и хидротествана в рамките на месец май.

Премиерът отново коментира и спрените газови доставки от Русия за България. "Правителството ще покаже, че никой не може да ни извива ръцете", изтъкна той. По думите му трябва да се внимава с "опорката", че с излизането на България от договора с "Газпром", цените ще се качат. "Вярвам, че ще имаме същите или по-добри условия. "Газпром" е започнал да вдига цените за собствените си потребители. Не трябва да сравняваме стари периоди на "Газпром" с цените, които ще имаме, а да сравняваме цените на "Газпром" днес с тези, които ще получим. Надявам се, че ще бъдат по-добри", подчерта министър-председателят.

Настояването от страна на Москва плащанията за руския газ да се превалутират в рубли Петков нарече "изнудване, рекет, извиване на ръце". "Ако ние позволим това, могат да кажат, че цената ще се качи или че няма да ни доставят газ. Започне ли един договор да бъде едностранно променян, спира да съществува. Просто искаме да защитим интересите на държавата ни и е уповаваме на правовия ред, а не на силния на деня", категоричен е премиерът.

По повод исканията на бизнеса за връщане към "Газпром”" Петков каза, че има договор и той трябва да се изпълнява: "Докато не се изпълнява едностранно, ние няма да се наведем и да започнем да се молим, независимо от условията, курса и валутата. Няма да стане. Точка."

Във връзка с предстоящия коалиционен съвет премиерът отбеляза, че вместо да се фокусираме върху това колко тежки са решенията, трябва да се върви напред, да се следват приоритетите и да се постигат обещаваните резултати: "Мисля, че това, което нашето правителство ще покаже, е, че никой не може да ни извива ръцете. И през работа и много фокусирани задачи ще бъдем диверсифицирани и цените за нашите крайни потребители ще бъдат добри – на същите или по-добри нива от "Газпром".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *