ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Газпром” ни шантажира, заяви премиерът

Кирил Петков

Причината, поради която "Газпром” спира подаването на газ за България, е тяхното желание да се плаща в рубли през трети страни, които не са част от договора. Това нито гарантира доставката на газ, нито гарантира българските средства. Ние няма да се поддадем този тип шантаж едностранно да бъде използван и едновременно с това правим пълен преглед на договорите ни с "Газпром" – не само за получаване на газ, но и за транзит през България." Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет. Той изтъкна, че ситуацията е проблем между "Газпром" и Европейския съюз, а не между България и газовата компания. Премиерът призова всички български граждани да бъдат спокойни, тъй като правителството е подготвено за случващото се и има план за действие, който е готов поне от месец. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани. Планирано е откъде ще дойдат другите доставки на газ.

На 28 април вицепремиерът и финансов министър Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов ще заминат за Брюксел, за да коментират точните стъпки, които са планирани, и отговорът да бъде общ на ниво ЕС.

"Факт е, че след 3 милиарда лева похарчени средства единственото, което имаме като диверсификация, е може би в гаража на г-жа Арнаудова с джип там. Нямаме диверсификация, нямаме 3 милиарда, но българското правителство през последните три месеца работи много усилено за изграждането на гръцката връзка. Всичко върви по план и юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово", каза министър-председателят по повод коментари на експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е уверила Кирил Петков, че проблемът е общоевропейски и съответно отговорът ще бъде такъв.

На предстоящата среща с Европейската комисия ще се обсъдят общи стъпки, включително потенциални общи покупки и кога ще се случва това и с какви механизми, обясни енергийният министър Александър Николов. Той не уточни откъде дойдат алтернативни доставки на газ за страната ни, тъй като в момента текат процедури в тази връзка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *