ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Япония е уведомила САЩ за плановете си да запази дела си в “Сахалин-2”

бизнес

Япония е уведомила САЩ на проведените във Вашингтон преговори между министрите на външните работи и на икономикатв на Япония и САЩ във формат "2+2" за намерението си да запази своя дял в проекта "Сахалин-2" след решението на Руската федерация да направи оператор нова руска компания. Това е казал министърът на икономиката, търговията и промишлеността на азиатската страна Коити Хагиуда.

"Ние обяснихме на американската страна, че по този въпрос планираме да запазим статуквото. Мисля, че те разбраха нашата позиция", цитира думите му телевизионинят канал NHK. Хагиуда е признал, че има призиви към Япония да излезе от този проект, но е подчертал, че в случай на излизане на японските компании от "Сахалин-2", тяхното място ще бъде заето от други фирми, което "само ще увеличи приходите на Русия".

На 16 юли агенция Kyodo съобщи, че правителството на Япония води разговори с компаниите Mitsui и Mitsubishi за запазване на техните дялове в проекта "Сахалин-2" след решението на Русия да направи оператор новосъздадена руска компания.

"Сахалин-2" е нефтогазов проект, който се реализира на остров Сахалин при постигнато споразумение за разпределение на продукцията (около 60% от втечнения природен газ е предназначен за Япония). През 2009 година започна работа, построенният от "Сахалин енерджи", първи в Русия завод за производство на втечнен природен газ.

Припомняме, че на 1 юли руският президент Владимир Путин подписа указ, според който оператор на проекта "Сахалин-2" вместо компанията "Сахалин енерджи" ще стане създаденото от Русия ново дружество. Имуществото на "Сахалин енерджи" безвъзмездно ще мине към руската държава, която ще го предаде на новия оператор, към когото ще преминат всички права и задължения на предшественика му. Чуждестранните акционери в "Сахалин енерджи" в рамките на месец трябва да решат дали са съгласни да вземат дял в новото дружество, който ще е пропорционален на дела им в предишната съвместна компания. Контролният пакет в нея (50% плюс една акция) принадлежи на "Газпром", Shell има 27,5% от акциите, японските Mitsui и Mitsubishi съответно по 12,5% и 10 процента. 

Сахалин е най-големият руски остров и 23-ти по големина в света. Той е е разположен покрай източния бряг на Азия. Територията на острова е 76 568 km². На северозапад, север, изток и югоизток се мие от водите на Охотско море, а на югозапад и запад – от водите на Японско море.

От полезните изкопаеми на първо място по промишлено значение заемат находищата на нефт, газ и въглища. Разработват се и находища на злато, живак и платина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *