ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Икономическата комисия прие на първо четене намаляване на мандата на членовете на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията. Те бяха одобрени с 11 гласа "за", докато пет бяха "против", а един се въздържа.

С промените се намалява мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от седем на пет години. През април депутати от „Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" внесоха промени в Закона за защита на конкуренцията.

"Добре е мандатът на подобни комисии да е различен от този на парламента. Подобни са и мандатите на повечето регулаторни органи в страната", каза председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.

Броят на сегашните членове на КЗК се запазват, но се увеличава броят на заместник-председателите на регулатора – от един на двама. Предвижда се единият да работи по обществените поръчки, а другият – за останалите дейности.

Въвеждат се и критерии, на които трябва да отговарят членовете на регулаторния орган. Те не бива да са били собственици или съдружници в обявени в несъстоятелност дружества, както и членове на управителни и контролни органи на фирми в несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на несъстоятелността, ако има неудовлетворени кредитори.

В едномесечен срок от приемането на промените, мандатът на старите членове на КЗК се прекратява и парламентът избира нови.

Заедно с това се завишават и изискванията за членовете на КЗК – те трябва да са с образователна степен "магистър" и да имат седемгодишен стаж по съответната специалност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *