ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Инвестиционен форум представя България като добро място за развитие на успешен бизнес. 

пазари

Българската агенция за инвестиции организира инвестиционен форум в италианската столица Рим. Той се изпълнява по проект "Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. и ще се проведе в университета "LUISS Guido Carli".

На форума се очаква да присъстват министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, Джузепина Дзара – посланик на Италия в България, Тодор Стоянов – български посланик в Италианската Република, Винченцо Боча – президент на университета "LUISS Guido Carli", представител на сдружението на италианското предприемачество Конфиндустрия и други. Гости на събитието ще са водещи компании от секторите автомобилостроене, машиностроене и информационни технологии. 

Дейността на БАИ и условията и възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес у нас ще бъдат представени от Богдан Богданов – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, като ще бъдат проведени работен обяд и индивидуални разговори с представители на агенцията. 

Презентации за възможностите за инвестиции ще изнесат представители на успешни компании, инвестирали в България. Целта на проекта е страната ни да подобри представянето си сред инвестиционната общност в световен мащаб като добро място за развитие на успешен бизнес. 

Икономическият форум ще представи условията и възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България. Приоритетно ще бъдат обхванати секторите: автомобилостроене и машиностроене и информационни технологии.

Италия е един от водещите търговски партньори на България, както в Европейския съюз, така и в света.

От 2015 г. стокообменът между двете страни надхвърли четири милиарда евро. През 2020-а имаше лек спад до 4.10 млрд. евро в двустранната търговия, но през миналата година тя отново расте и е на стойност 5.21 млрд. евро. При това износът ни е нараснал с 36.4%, а вносът е по-висок с 18.9 процента. В резултат търговското салдо е положително за България.

В подкрепа на предприемачеството и улесняване на търговско-икономическите отношения между България и Италия, работят три бизнес организации: Италианска търговска камара в България, Българо-италианска индустриална камара и Конфиндустрия България сдружение на италианското предприемачество в България, което оперира в страната, започвайки своята дейност през 2000 година.

Насърчаването на развитието на контактите на фирмено равнище (В2В форуми, по-широко присъствие на фирми на изложения, организирани в двете страни) може да допринесе за увеличаване на размера на двустранния стокообмен и включването на повече стоки с по-висока степен на преработка, отбелязват от икономическото министерство.

Към края на първото полугодие на 2021 г. размерът на преките чуждестранни инвестиции от Италия в България възлиза на 2.90 млрд. евро. Това поставя страната по този показател след Холандия, Австрия и Германия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *