ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Инвеститорите изчакват на някои основни пазари за имоти

Хотел

Икономическата несигурност започва да оказва влияние върху инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа, според данните за второто тримесечие на тази година в доклада на Colliers за капиталовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА). Ефектът ще варира в широки граници, като ще продължи да се наблюдава интерес към конкретни сектори и сегменти.

Прогнозите за забавяне на икономическия растеж, бързото нарастване на цените, затегнатата монетарна политика и продължаващата война в Украйна доведоха до заемане на изчаквателна позиция от страна на инвеститорите на някои основни пазари. Във Великобритания обемът на инвестициите спадна до 10 млрд. паунда (11.8 млрд. евро) през второто тримесечие спрямо 17 млрд. паунда през първата четвърт, като се наблюдаваше забавяне при всички класове активи, освен  големи транзакции в ключовите центрове. В Германия също имаше бърз обрат в оптимистичната прогноза от първото тримесечие въпреки че силните първи месеци на тази година допринесоха за общ обем на инвестициите от 28.4 млрд. евро за полугодието, което е вторият най-добър резултат за последните десет години. 

Други големи пазари на недвижими имоти отбелязват окуражаващо силен растеж. Франция регистрира оживление, задвижвано от инвестициите в търговски площи, офиси и индустриални и логистични площи. Италия пък отбелязва активност от почти 3 млрд. евро през тримесечието – основно в сферата на индустриалните и логистични площи, като хотелите също бяха на преден план. В Испания бяха регистрирани обеми, значително надвишаващи историческите средни стойности.

Централна и Източна Европа също показа устойчивост, като най-вече Полша се радваше на изключително второ тримесечие благодарение на инвестиции от други пазари в този регион.

Обобщавайки пазарната активност за второто тримесечие на тази година, Люк Доусън, управляващ директор, Трансгранични капиталови пазари, Colliers ЕМЕА, отбелязва, че опасенията за икономическите перспективи и бързо нарастващите разходи по дълга са довели до намаляване на търсенето. Това е особено видимо в основната част на пазара при повечето класове активи. "Въпреки това отпадането на голяма част от ограниченията в резултат на COVID-19 доведе до огромен ръст на туристическите пътувания, което върна интереса към хотелите и хотелския сектор, особено в горещите туристически точки в Южна Европа", отбелязва експертът. Макар че се очаква несигурността да се запази през втората половина на тази година, всеки значителен спад вероятно ще бъде съпроводен и от позитивни моменти при някои сектори и сегменти, тъй като инвеститорите ще търсят възможност за реализиране на печалби.

Жилищният сегмент остана основният инвестиционен таргет на някои по-малки европейски пазари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *