ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Искате закони, внесете ги, за да ви ги гласуваме!

Днес (8 декември) се проведе заседание на Комисията по културата и медиите. Първа точка в дневния ред бе актуални въпроси към г-н Велислав Минеков – служебен министър на културата.  

По време на заседанието служебният министър понесе критики от депутатите в залата, включително и от Корнелия Нинова. 

Още при първия въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов относно финансирането на културно значимите организации, Минеков демонстрира арогантно поведение. Той започна отговора си с въпрос, а именно: “Как беше името на депутата?” След това припомни, че Дилов е бил няколко пъти в парламента и го пита защо той не е осъществил тези промени. 

Друг въпрос на министъра беше зададен от Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който попита Минеков дали вече е назначил Национален експертен съвет по проекта за дигиталиация на архивите на БНТ, БНР, библиотеки и  музеи, и кой участва в него. 

Минеков заяви, че има отговор на въпроса, но отказва да отговори. Той се обоснова, като цитира публикация, в която депутатът го описва като неадекватен, подигравка, невнятен, ненормален, посмешище, некомпонентен, презиращ културата и не му пукало за същата.

Служебният министър пожела друг депутат да му зададе същия въпрос, а Биков да се извини за публикацията, която е публикувал след употребата на “чешмяна вода късно вечер”. 

След този отговор Корнелия Нинова призова председателят да се намеси, защото се намират в парламентарна република. Тя припомни на министъра, че е там да отговаря на въпроси, а вече един час хока народните представители, дава оценки и заплашва. Нинова изрази подозрение, че всички служебни министри са минали някаква школа в последния месец, защото няма един министър, който да е отишъл в парламента и да е отговорил на въпросите им. Тя отбеляза, че в момента министърът е отговорен за състоянието на културата и е там за да отговаря на въпроси, а не да дава констатации колко е тежко положението. Нинова призова министърът да бъде да сложен на място и да разбере, че се намира в парламента. Също така тя заяви, че служебният кабинет най-накрая трябва да разбере, че редовен или служебен, те трябва да се отчитат. 

От своя страна Биков припомни на Минеков, че е назначен за министър, а не е избран. И му заяви, че когато го изберат, тогава може да има малко по-високо самочувствие, но докато е назначен, трябва да се държи като такъв.  

В края на разглеждането на точка първа, Нинова заяви, че това не прилича на парламентарен контрол, а на някаква колективна сбирка за плач.

Тя обобщи какво са чули днес от Минеков по следния начин: "Констатации колко е тежко положението, нахока ни, че не сме това, за което сме изпратени тук, и че нищо не вършим, прехвърли отговорността на Народното събрание, на Министерството на образованието, на общините, на музейните работници”.

Корнелия Нинова заяви, че днес са разбрали, че на министъра му пречат законите – тези, които ги има, са лоши или изобщо липсват такива. Тя попита Минеков, той лично колко закона е внесъл в кабинета, откакто е министър и защо не е внесъл бюджет за култура за 2023 година.  

Минеков отговори на нападките, като заяви, че законите се коват в Народното събрание, а не в служебните правителства. Също се аргументира, че не е искал увеличение на бюджета, защото голяма част от него не е била използвана, а няма как да отиде при министъра на финансите и да му поиска ново финансиране при положение, че те ще върнат пари в държавния бюджет. Също такам заяви, че вече имат проект на бюджет за 2023 година.  

Нинова обощи, че Минеков е внесъл само един закон за цялото това време и му обясни какви аргументи да използва, за да получи ново финансиране. По повод обвиненията на министъра към народните представители, Нинова заяви:

"Искате закони, внесете ги, за да ви ги гласуваме!"

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *