ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Иво Константинов ще ръководи офиса във Вашингтон на АмЧам

Иво Константинов е новият ръководител на Офиса на Американската търговска камара в България във Вашингтон

Иво Константинов е новият ръководител на офиса във Вашингтон, окръг Колумбия на Американската търговска камара в България. Той бе назначен от Борда на директорите на организацията, за да развива търговските взимоотоношения между Българи и САЩ. Сред неговите задачи са и промотиране на страната ни като стратегически партньор на Америка в няколко сектора, сред които енергетика, дигитална икономика, здравеопазване, инфраструктура, отбрана и други.

Офисът в САЩ бе официално открит и представен на 10 май на прием във Вашингтон домакинстван от Търговска камара на САЩ. Събитието беше част от програмата на Срещата на върха, организирана от Американските търговски камари в Европа (AmChams in Europe, АСЕ).

На 14 юни министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер участва в кръгла маса във Вашингтон с представители на американския бизнес, Департаментът по търговията на САЩ, развойни звена на Националната научна фондация на САЩ, както и с представители на университетите „Джонс Хопкинс“, Университетът на Вирджиния от Ричмънд и на Университета от Централна Флорида. Пред тях министър Лорер представи инвестиционните възможности на България.

Офисът ще служи за контактна точка между американските бизнеси, които планират експанзия на своите операции в България и обратното – ще подпомага български компании, които искат да пробият на американския пазар.

„Откриването на офиса на Американската търговска камара в България във Вашингтон бе едно изключително добре обмислено на нашия Борд. Всъщност, то бележи още едно значимо събитие от нашия принос за развитието на българо-американските бизнес отношения. Привличането на високо-квалифициран професионалист, като Иво Константинов, е сред най-силните черти на нашия „американски пристан“ в столицата на САЩ“, подчертава Оливие Маркет, президент на камарата.

„За мен е удоволствие и привилегия да приема предложението на Камарата и да продължа да допринасям за развитие на двустранните отношения между САЩ и България. Виждам огромен потенциал в полето на дейност на офиса ни във Вашингтон. Също така, приветствам всяка подкрепа и желание за сътрудничество между българските и американските институции и бизнеси, които целят развитие на търговията и инвестициите между двете нации“, отбелязва Иво Константинов.

Иво Константинов бе икономически съветник и търговско аташе към Посолство ни в САЩ от 2012 до 2022-а. По време на своя мандат той ръководеше Икономическата секция към посолството. Основните му сфери на дейност са ориентирани около внос-износ и търговско посредничество, инвестиционни възможности, сътрудничество в ИКТ, развитие на селското стопанство, R&D аутсорсинг и обмен, технологичен трансфер, промотиране на туризма у нас, пътуване и транспорт и нови бизнес възможности между САЩ и България.

Иво Константинов преди това е бил главен изпълнителен директор и генерален мениджър за бизнес развитие на българската компания на  Австрийските държавни железници (OBB). Бил е и търговски директор на Логистичния интермодален терминал „София-Яна“. Бил е директор на железопътния терминал „Рейлпорт Арад“ в Трансилвания, като част от неговата позиция като регионален търговски представител за Румъния и България на международния оператор на пристанища и логистични центрове Luka Koper, Словения. Неговата роля е била решаваща при създаването на някои от първите частни товарни железопътни превозвачи и създаването на контейнерни терминали в Централна и Източна Европа.

Константинов говори свободно английски, словенски и сърбо-хърватски и румънски езици и владее испански и италиански, защото е живял и работил в редица европейски държави през последните 15 години.
Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 28 години. Тя обединява над 300 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *