ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кабинетът – готов за сценария със спиране на доставките

Министерски съвет Кирил Петков

По повод информацията, че от "Газпром" са заявили намерение за спиране на доставките за газ, премиерът Кирил Петков обяви в началото на заседанието на Министерския съвет, на 27 април, две важни неща:

Първо, българското правителство е приготвено за сценария със спиране на доставките на газ.

Второ, няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката има ясен план за действие – включително има и готов план за алтернативни източници.

Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите.

Ние няма да се подадем на подобен рекет- категоричен бе Петков.

България преглежда всички договори с "Газпром", включително и договора за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо.

След това премиерът атакува бившите управляващи: "След милиардите, похарчени за "Турски поток", виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, имаме джип на "Аркад" в гаража на госпожа Арнаудова, да, нямаме три милиарда в хазната, защото са похарчени за "Турски поток" и нямаме диверсификация".

Той обаче обяви, че след като през последните четири месеца българското правителство се фокусирало върху гръцката връзка, след като се чул тази сутрин с премиера Кириакос Мицотакис, има потвържението му, че всичко върви по план и през юни  връзката ще бъде готова. Едновременно с това, гръцкият му колега потвърдил, че има общи действия за диверсификация през втечнен газ. Не на последно място Петков говорил с председателя на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен. Тя го успокоила, че това е проблем не само на България, а на целия Европейски съюз и ответните действия ще бъдат общи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *