ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кабинетът иска да въведе еднакви цени на газа, тока и парното

Росен Христов

Служебното министерство на енергетиката работи по механизъм за компенсации на цените на природния газ, парното и електроенергията за потребителите. Разговорите ще приключат през следващата седмица. Една от основните ни инициативи е да има еднаква цена за битовия потребител за отопление на газ, ток и парно и по този начин да избегнем преминаването от един вид отопление към друг, каза на брифинг ресорният министър Росен Христов. "За бизнеса и индустриалните потребители се опитваме да вкараме принцип на прозрачност и да спазим изисквания на европейската директива, за да постигнем целите за енергоспестяване и намаляване на потреблението в пиковите часове. Компенсациите, които ще обсъждаме следващата седмица, ще включват диверсифициран подход. По-големи компенсации ще получават фирмите, които са инвестирали или в момента инвестират в енергийна ефективност и намаляване на потреблението", обясни той. 

Във връзка с двойната тарифа за битовите потребители на ток министърът уточни, че експертите търсят начин да определят прага на потребление, след който да се заплаща по-високата цена. "За зимния период данните показват, че едно домакинство консумира от порядъка на 800 киловатчаса на месец, което покрива 90% от потребителите. За летния период е 300 киловатчаса на месец. Нашето предложение ще бъда това – до 800 киловатчаса зимата и 300 лятото, енергията да се потребява над субсидираните цени, както е сега. Над това потребление свръхколичеството да се заплаща по пазарни цени. Целим потребители, които разполагат с луксозни имоти, отопляващи басейни или сауни, да не бъдат компенсирани", каза Христов. 

"Заедно с диверсификацията на източниците на газ, усилено работим и по оттеглянето от зависимостта от доставките на ядрено гориво от Русия, както и на конкурентен подход за намиране на ядрено гориво от европейски компании и компании от САЩ", посочи още енергийният министър. В рамките на Българския енергиен холдинг е създадена и специална група от български и международни експерти, която да се занимава с ядрените въпроси. Целта е да се осигури най-добрият доставчик на гориво за АЕЦ "Козлодуй", с фокус върху безопасността. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *