ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кабинетът ще предложи помощ за Украйна в разширен обхват

Парламент избор на управител на БНБ Станислав Балабанов

Управляващите ще формулират предложение за осигуряване на подкрепа за Украйна в максимално разширен обхват – освен идеята за ремонт на украински оръжия, в него ще залегне и осигуряването на хуманитарна, медицинска и друг вид помощ. Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. Утре вечер, ден преди Народното събрание да гласува на извънредно заседание осигуряването на военнотехническа помощ за Киев, управляващите ще се съберат на коалиционен съвет в последен опит да постигнат единство по въпроса преди решението да бъде взето от парламента. От четирите партии в коалицията единствено БСП остава против осигуряването на военна помощ за Украйна.

Балабанов изтъкна пред БНТ, че подобно решение трябва да бъде взето с максимално широка подкрепа, за да покаже, че страната ни заема позиция, която отстоява. "Президент, Народно събрание и Министерски съвет трябва да говорят в един глас, въпреки всичко. Утре на коалиционния съвет ще разкажем на колегите си какво видяхме и ще се опитаме да формулираме предложението си в максимално разширен обхват, за да може да помагаме по всякакъв начин. Идеята е да се изчистят детайлите и да имаме едно предложение, зад което, надявам се, да застанем всички. Дали ще ги убедим – е тяхно решение. Аз не мога да ги задължа как да гласуват в пленарната зала. Ако някой се притеснява дали едно такова решение ще наруши баланса в собствената му партия и дали ще отнеме от електората му, това си е тяхно решение. Но за мен такова решение трябва да има максимална подкрепа от политиците" каза депутатът от ИТН.

Според него, ако БСП напусне коалицията, няма да са необходими предсрочни избори. Ако пък се стигне до нов парламентарен вот, мнозинството отново ще е съставено от трудна коалиция. "Със сигурност не е държавническо поведение в момента да се клати управлението за нещо, което така или иначе е извън коалиционното споразумение", счита той.

За "Има такъв народ" червената линия за участието им правителството са отношенията с Република Северна Македония. В отговор на въпрос Балабанов посочи, че наблюдавайки обществените процеси, не може да прецени срещу кого са насочени критиките от вчерашното обръщение на президента Румен Радев и не знае кои са политическите шарлатани: "Президентската институция е независима и Румен Радев има право да отправя критиките. В момента, който и да е на власт, ще понася критики заради натрупаните кризи, пред които сме изправени. Нормално е всяко едно правителство, поставено в тази трудна ситуация, да си навлича критики. Затова ние се опитваме максимално да балансираме процесите."

Народният представител допълни, че в някои среди у нас върви проруска пропаганда за това как украинският президент Володимир Зеленски е извикал българските управляващи, за да му предоставят оръжие. На срещата в Киев обаче въпросът за предоставяне на оръжие не е бил повдиган, а единствено за ремонт на украинска военна техника, подчерта той. Обсъдени са и доста теми от сферата икономическото сътрудничество, които биха могли да са от взаимна полза. "Като част от Европейския съюз и НАТО не виждам как България ще е въвлечена във война. Всяка държава от ЕС помага с каквото може – дали е въвлечена във война? Ние участваме в съюз и в една такава ситуация трябва да изберем страна, защото в противен случай какво да изберем – обратната страна", категоричен е той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *