ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Как Кирил Петков излъгал за цените на петрола

Делян Добрев

След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Делян Добрев е открил в интервюто на Кирил Петков в Панорама за три минути да са изречени 12 лъжи, депутатът трябваше да даде малко повече подробности по темата в интервю за БНР.

Добрев посочи, че първата лъжа била, че сме се справили добре с икономиката. По-конкретно той обясни:

„Икономиката на България расте с 4.5% за първото тримесечие, докато средната за ЕС е 5.2%, т.е. ние не достигаме държавите в Европа, а изоставаме. Унгария, Полша, Румъния и Португалия, с които традиционно се сравняваме, са с икономически растеж между 8% и 12 процента.

Втората лъжа е, че сегашният кабинет се е справил с инфлацията. Ние сме на едно от последните места по икономически растеж и в същото време сме на едно от първите места по инфлация в Европейския съюз, която със сигурност не е привнесена, защото в ЕС инфлацията е 8%, а нашата е 16 процента. Да не говорим, че на хранителните продукти инфлацията е над 20 процента. И това е най-високата инфлация от 1997 г. досега.

Третата лъжа е, че петролът бил скъп.“

Тук журналистката го върна към времето, когато Делян Добрев бе министър на енергетиката и на борсите петролът е бил с 5 долара по-скъп за барел и тогава, когато поскъпванията са били най-големи, бензинът е бил 2.73 стотинки на литър. Сега сме 3.50 лева.

“Защо при по-скъп петрол тогава и при еднакви данъци, такси, акцизи върху горивата, цената е била по-ниска от сегашната?“ – постави въпрос журналистката.

„И аз питам това. И то с един лев по-ниска е била. И тогава – през 2012 г. и „Брент“ и уралският газ бяха почти еднакви,  за разлика от сега когато „Брент“ е 120 долара.

Добрев коментира, че не е вярно, че петролът е поскъпнал заради световните цени, защото българската рафинерия не ползва сорта „Брент“, а уралски нефт. Според него в цената на уралския петрол за последната година няма изменения:

"Средната цена на уралския нефт за месец май е 78 долара. Освен това не само че не са променени акцизите и ДДС, но и петролът не е 125 долара, колкото беше тогава, а е 78 долара.

И след войната уралският петрол, който България внася, е поевтинял. Той е 78 долара. При 78 доара петрол – цената на бензина и на дизела трябваше да бъде около 2 лева. Но въпросът е защо е 3.50 лева и къде отива този един лев разлика!

Истината е, че не може да се твърди, че на световните пазари има увеличение – не, няма такова, има намаление. Така че въпросите продължават да стоят.

Защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев? Защо купуваме евтин руски петрол, за което се бори вицепремиерът Асен Василев, а плащаме скъп американски „Брент“?

„Не знам министърът на енергетиката да е направил нещо през последните 6 месеца по този въпрос, а горивата в този период скочиха – бензинът с 36%, а дизелът с 37%. В същото време знаем за четири срещи на Асен Василев с "Лукойл". И тогава почнаха да скачат цените на дизела и бензина. След тези две срещи Василев ходи в Европейската комисия и лобира "Лукойл" да купува руски уралски нефт. Това бих го разбрал, ако по бензиностанциите горивото беше 2.20 лева. Тогава ще кажем, че той защитава националния интерес. Само че ние купуваме евтин уралски руски нефт, а плащаме, все едно купуваме скъп „Брент".

За година в България консумираме 3.5 млрд. литра горива – това на ден са около 10 млн. литра, които зареждаме по бензионстанциите всеки ден! Като сложим по 1 лев, който не знаем къде отива, виждаме 10 млн. лева, които отиват незнайно къде.

Журналистката постави въпрос защо в Германия са поискали да се намеси антимонополният орган, а нашата Комисия за защита на конкуренцията бездейства.

„Вярно е, че тя е в процес на смяна на членовете, но не е ли редно също да вземе отношение, за да няма изкривявания?“ – попита тя и му обърна внимание, че от „Демократична България“ също настояват да се види какво е положението в бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“, като искат да се махне представителят на България в управата, защото бил човек на ГЕРБ.

Делян Добрев отговори, че е учуден, че толкова време „човекът на ГЕРБ“ не е махнат. Той обърна внимание, че от десет дни от ГЕРБ са подали искане за създаване на парламентарна комисия, която да се занимава с проблемите около „Лукойл“, но никой нищо не им е отоворил. Той припомни и че преди години от „Демократична България“ настоявали да имат достъп до доклади на „Лукойл“, но сега, когато са в управлението и имат възможност да направят тези документи публични, не го правят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *