ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Караджов: Не АПИ, а КЗК отмени обществените поръчки за пътищата

МРРБ Гроздан Караджов

Не Агенция "Пътна инфраструктура" отмени обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Те са отменени с шест последователни процедури на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов на брифинг в сградата на министерството. По думите му тези процедури изобщо не са могли да стигат до подаване на оферти, нито до избор на изпълнител.

Министърът обясни, че от КЗК са отменили процедурите с мотиви, че "условията, които са посочени, са изключително рестриктивни и в полза единствено и само на държавата". "В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията", добави той. Според Караджов виновен за тези рестриктивни условия е премиерът в оставка Кирил Петков. "Той го е разказвал Кирил Петков – как сме се разправяли за 60 на 40, за 80 на 20 и за другите условия на поръчките. Ето го закономерният резултат от това министър-председателят да се меси постоянно в обществените поръчки и това как се разходват парите на АПИ", подчерта регионалният министър. "Защо за поръчки, които са от април, решенията на КЗК станаха ясни едва в края на юни, не е нито в компетенциите на АПИ, нито на МРРБ", категоричен е вицепремиерът..

Във вторник кабинетът обяви, че Агенция "Пътна инфраструктура" едностранно прекратява всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. А днес сутринта зам.- министърът на финансите Андрей Цеков обяви, че държавата ще бъде лишена от пътно поддържане за следващите 6-7 месеца. Това е времето, което е технологично необходимо, за да проведе обществена поръчка.

"Обществените поръчки са за 3.6 млрд. лв. – такъв бюджет в АПИ никога не е имало в разчетите от предходните години. Следователно трябваше да се изчака приемането на бюджета, неговото влизане в сила на 26 март и на 31 март с писмо ние ги изпратихме в Министерството на финансите за съгласуване. След това ги обсъдихме и при министър-председателя", поясни Караджов. По думите му проблемът със срока 30 септември (когато трябва да се прекратят старите договори) произтича от личното настояване на Кирил Петков в решението на парламента за пътните ремонти да залегне условие евентуално служебно правителство на Румен Радев да не може да се разплаща със строителните фирми, каза още министърът в оставка. И призова в оставащите последни дни на Народното събрание да се премахне датата 30 септември и дотогава да се преговаря със фирмите да вършат работа по пътищата до избирането на нови изпълнители.

Като причина за спирането на поръчките от АПИ посочили "пропуски в документацията за участие" – документация, предложена от самата агенция, стана ясно от съобщението на кабинета. Обществените поръчки бяха обявени през април, с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и са предмет на проверка от компетентните органи.

Междувременно пътностроителните фирми започнаха безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протестите ще се провеждат всеки ден пред парламента и на 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Според пътните строители държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *