ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Катар е обещал да доставя в Европа до 15 млн. т природен газ

катар природен газ

Катар е обещал доставя в Европа между 12 и 15 млн. тона втечнен природен газ, ако Старият континент все още изпитва трудности с други източници на енергосурси. Това е заявил министърът на енергетиката на арабската страна Саад ал Кааби.

"Сега ние продавам около пет-десет милиона тона втечнен природен газ. През следващите пет до десет години искаме да бъдем най-големият продавач на LNG в света", е посочил ал Кааби.

Според него катарските власти очакват "огромен скок в производството на LNG" през следващите години. Увеличението трябва да дойде въпреки факта, че екипите по проекта, които работят за увеличаване на производството на гориво, трудно спазваха сроковете и бюджетите.
Една от първите страни в Европа, която успя да постигне споразумение с Катар за доставка на LNG на фона на рязкото намаляване на вноса на руското гориво поради санкциите, беше Германия. На 20 март германският вицеканцлер Робърт Хабек по време на посещение в арабска страна се споразумя за сътрудничество в енергийния сектор, което в бъдеще предвижда възможност за доставка на LNG за най-голямата европейска икономика. Тогава на срещата присъстваха и представители на енергийни концерни като RWE, E.ON и Uniper.
Според сключеното споразумение, Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC) трябва да достави 137 хил. куб. м втечнен газ на плаващия терминал на германското енергийно дружество "Ер Ве Е" в Брунсбютел, близо до Хамбург, още в края на декември. Освен това допълнителни количества от синьото гориво трябва да пристигнат в Германия и през следващата година. 

Основа на икономиката на Катар е добивът и преработката на нефт и природен газ. Нефтените запаси се оценяват на около 16 млрд. барела, с дневен добив около 790 500 барела. Годишният добив осигурява над 60 на сто от БВП и 70 на сто от държавните приходи. Около 85% от добива е предназначен за износ. Катар е разположен върху едно от най-големите находища на природен газ в света. Запасите от тази суровина надхвърлят 25.5 трилиона куб. м., което представлява повече от 5 на сто от световните запаси. По този показател страната се нарежда на трето място в света след Русия и Иран.

Основни вносители на катарския газ са Япония и Южна Корея, с чиито компании са сключени перспективни сделки за 25 години напред.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *