ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

КЕВР глоби НЕК и още пет фирми за пазарни манипулации

електроенергия

Комисията за енергийно и водно регулиране санкционира шест дружества, сред които и Националната електрическа компания (НЕК), за нарушение на регламента на Европейския съюз за прозрачността на пазара на енергия на едро (REMIT). Общо санкциите са в размер на близо 1.3 млн. лева, като конкретният размер на наложените глоби е формиран от Комисията по Методиката за определяне на санкциите и глобите, налагани според Закона за енергетиката. 

Останалите пет санкционирани енергийни дружества са:

1. "ИНТЕРПРОМ“ ЕООД

2. "ЕНЕРДЖИ МТ“ ЕАД

3. "МОСТ ЕНЕРДЖИ“ АД

4. "ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН“ ЕООД

5. "ИНТЕРЕЛЕКТРИК“ ЕООД

Установените от КЕВР нарушения на Регламент REMIT са извършени от дружествата през първото шестмесечие на 2019 г. чрез търговски сделки, представляващи пазарна манипулация съгласно разпоредбата на чл. 5 от REMIT.

Наложените от регулатора имуществени санкции за всяка от компаниите, са както следва:

1. НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ЕАД – 625 097 лв.

2. ИНТЕРПРОМ ЕООД – 336 237 лв.

3. ЕНЕРДЖИ МТ ЕАД – 144 984 лв.

4. МОСТ ЕНЕРДЖИ АД – 34 289 лв.

5. ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН ЕООД – 27 337 лв.

6. ИНТЕРЕЛЕКТРИК ЕООД – 90 475 лв.

Във връзка с констатациите от приключилото производство КЕВР изпрати сигнал до Софийската градска прокуратура. Решението може да се обжалва пред Административен съд – град София в 14-дневен срок от съобщаването му.

От КЕВР посочват, че оценяват високо ролята и подкрепата на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (АСЕР) в процеса на разследване, включително за предоставените разяснения, насоки и идеи за тълкуването разпоредбите на REMIT и за осъществените контакти в дух на сътрудничество. Съгласно чл. 74а, ал. 8 от Закона за енергетиката решенията и протоколите на Комисията, свързани с предварително проучване и установяването на нарушение по чл. 3 и 5 от Регламент №1227/2011, не се публикуват на интернет страницата на КЕВР.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *