ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кметовете на София и Истанбул обсъдиха проекти за опазването на околната среда

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Истанбул Екрем Имамоглу

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Истанбул Екрем Имамоглу проведоха среща, на която обсъдиха приоритети, по които двата града работят, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. София и Истанбул строят метро и това е един от приоритетните проекти за развитие на транспорта и за решаване на проблемите с трафика и въздуха. Други много важни проекти, свързани с екологията, са грижата за зелената система и разширяването на парковете.

„Сътрудничеството между градовете е най-полезно, когато е фокусирано и насочено към споделяне на опит по конкретни теми“, отбеляза кметът на София.

Йорданка Фандъкова и Екрем Емамоглу разговаряха и по въпроса за планирането на бъдещото развитие на градовете. Столицата има визия за развитие с хоризонт 2050 година. Истанбул планира също години напред чрез своята Агенция, посочи кметът на града. Амбицията на кмета Емамоглу е да започнат работа за планиране с дългосрочен хоризонт.

На срещата присъстваха и председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев, заместник-кметовете на Столична община по екология Десислава Билева и по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е в София по покана на кмета Йорданка Фандъкова. Двамата се включиха във форум, посветен на Мрежата на балканските градове В40, организиран от Националното сдружение на общините в Република България.

София се присъедини към Мрежата на Балканските градове В40

заедно с българските градове  Велико Търново, Пловдив, Димитровград, Троян,  Карлово, Сливен и Карнобат.  Готовност за присъединяване са заявили още общините Раковски, Бургас, Исперих, Върбица и Сърница.  В нея участват още Атина, Сараево, Тирана, Дубровник, Белград, Солун, Скопие и други.

Според кмета на София Фандъкова инициативата Мрежа на балканските градове В40, ще помогне за задълбочаване на връзките помежду им във всички сектори, в икономиката, културата, образованието, местната демокрация, но и ще работи за решаване на глобални предизвикателства като изменението в климата и включването на зелените политики, дигиталната трансформация и местната демокрация  като част от устойчивото  управление на градовете.

„Проблемите, дължащи се на изменението на климата, показват, че има нужда от трансформация, която да е съвместима с природата и устойчива на климатичните промени. Нашите градове са едновременно и причинители, и потърпевши от климатичната  криза. Всеки от нас, който е отговорен за екологичната безопасност на нашите съграждани, трябва да предприеме трансформиращи и постоянни стъпки в областта на околната среда. Вярвам, че с ваше участие Мрежата В40 ще стане много по-силна и възможностите за регионално сътрудничество ще се развият в името на благополучието, спокойствието и сигурността на живеещите в нашите градове“, каза кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, по чиято инициатива е създадена Мрежата на балканските градове В40.

Кметът Фандъкова предложи кандидатурата на София за домакин на Годишния форум на Мрежата на балканските градове В40 през 2023 година. През тази година домакин на Срещата ще бъде Атина.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *