ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

КНСБ: Цените на хляба намаляват, но не навсякъде

Интер Експо Център откриване на международните специализирани изложения Месомания

В периода 06-09.07.2022 г. Институт за социални и синдикални изследвания на КНСБ проведе експресно проучване за настъпилите промени в цената на хляба след гласуваната мярка с актуализацията на държавния бюджет за 0% ДДС върху хляба и брашното. В обхвата на проучването са 20 областни града, малки и големи търговски обекти в тях. Наблюдавани са пет вида хляб, като са отчетени грамажите с оглед калкулиране на цената за килограм (т.е. подаденият грамаж и цена за съответния град се преизчислява в килограм). Резултатите от изследването като цяло потвърждават намаляването на цените на хляба. Наблюдава се обаче голяма разлика в намалението между вида на търговските обекти и между отделните области. Макар и на места да се наблюдава спад до 20% в продажните цени, то осреднените стойности за 20-те града показват по-слабо намаление в диапазон 2 – 6%.

В сравнение с вида на търговските обекти по-силно изразено намаление има в големите търговски обекти (София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик), в които достига до 20%. Докато в наблюдаваните малки търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива. Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове хляб. Прави впечатление, че при типовия хляб няма спад, а по-скоро цените се задържат на същите нива спрямо месец юни.

След допитване до хлебопроизводителите от наблюдаваните региони се очертава нагласата за допълнително намаляване на цените след 11 юли. Производителите от Добрич и Кърджали пък не дават заявка за спад на цените. Според тях това се дължи както на по-ниската продажна цена в тези населени места, която изостава спрямо отчетената в страната, така и на по-високите разходи за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати. От изключителна важност е и спускането на методически насоки за прилагането на мярката. Според хлебопроизводителите е нужна разяснителна кампания за приложението ѝ по веригата.

Резултатите от проучването се подкрепят от данните на Комисията за защита на потребителите от направените проверки в периода 02-05.07.2022 г. Част от търговските вериги веднага са намалили цените с 20% на всички видове хляб вследствие на въведената нулева ставка на облагане. Отчетеното намаление не е резултат от текуща промоционална акция и се очаква да се задържи в дългосрочен план.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите са потвърдили намаляването на цените. Според тях от 11 юли се очаква то да е факт във всички търговски вериги и за всички разновидности хляб. От Съюза защитиха няколко тези: липсата на намаление ще е индикатор за това кои са производителите на „светло“ и кои в „сивата икономика“, но и кои вериги/продавачи „спекулират“ и задържат цената; възможно е ново намаляване на цената на хляба след ефективното прилагане на нулевата ставка за зърнопроизводителите (т.е. в компонентата на брашното).

В заключение – намалението на цените на хляба е факт, но все още е слабо разпространено във всички търговски обекти. Очакванията са през следващите седмици да обхване всички градове и търговски обекти макар и в различна степен.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *