ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

КНСБ предупреди „Продължаваме промяната“ за 5% инфлация догодина

Пламен Димитров

“Основна цел трябва да бъде до 2026 година да няма работещи бедни,“ това заяви президентът на КНСБ – Пламен Димитров по време на среща с Асен Василев и Искрен Арабаджиев от ПП “Продължаваме промяната”.

На срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред страната в социално-икономически план в контекста на предстоящите парламентарни избори и потенциалните политики за справяне с кризата.

Президентът на синдикалната конфедерация представи акценти от Меморандума на КНСБ за социално-икономическото развитие на страната през следващите четири години.

По последни данни на Института за социални и синдикални изследвания към синдиката заплатата за издръжка на едночленно домакинство е 1525 лева в брутно изражение, а за тричленно – около 2800 лева.

“Допуска се, че инфлацията в страната ще започне да се нормализира, като се предвижда тя да бъде около 5% през 2023 година. При такава прогноза до края на мандата брутната заплата за издръжка на един човек следва да бъде 1700 лева,“ обясни Димитров.

От КНСБ изчисляват, че през 2026 година минималната работна заплата може да достигне 1400 лева или 80% от заплатата за издръжка. Това би мотивирало хората, които са трайно безработни, да започнат работа, смята синдикалистът.

Средното възнаграждение за страната би могло да се увеличава с около 12-13% и този ръст не би бил непосилна задача. Това увеличение не би било нещо, което бизнесът да не може да поеме и в края на периода да стане 2800 лева, допълни Димитров.

Той посочи, че Директивата за адекватни минимални работни заплати дава добра рамка за бъдещата политика по доходите и поясни, че тя е основният механизъм прогнозите да могат да станат реалност.

Президентът на конфедерацията коментира и погрешното според КНСБ преизчисляване на пенсиите от 1 октомври. Визията на синдиката е, че трябва да бъде гарантиран ръст на пенсиите от поне 12% на годишна база, като от КНСБ апелират за възстановяване на принципа „принос-права“ при изчисляването им.

Ако това не бъде направено, ще има осезаема демотивация у младите хора да плащат осигуровки върху реалния размер на доходите си. При внесените нужни корекции в социално-осигурителната система конфедерацията очаква средният размер на пенсиите през 2026 година да бъде 1068 лева.

“Отговорност на всеки един от вас е след изборите да бъде съставено правителство”, обърна се Пламен Димитров към кандидат-депутатите.

На срещата присъстваха и лидерите на основни членове на КНСБ – Валентин Вълчев, Васил Яначков, Мариян Бухов, Янка Такева, вицепрезидентът на конфедерацията Огнян Атанасов и директорът на Института за социални и синдикални изследвания – Любослав Костов. Те повдигнаха пред кандидат-депутатите от „Продължаваме Промяната“ въпроси, свързани с проблеми в енергетиката, ВиК сектора, образованието и макроикономическите политики на страната.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *