ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Летище Горна Оряховица“ няма да има нов концесионер

Сградата на летище Горна Оряховица

Министерството на транспорта и съобщенията няма да даде раразрешение за смяна на концесионера на "Летище Горна Оряховица". Това каза по време на петъчния парламентарен контрол ресорният министър Николай Събев.

Отговорът му бе на питане относно намерението на сегашния концесионер на летището в Горна Оряховица да преотстъпи концесията на швейцарска компания. Концесионерът е уведомил министерството за това.

Съгласно закона такава смяна може да стане само със съгласието на държавата, отбеляза министър Събев. Този, който е сключил договора за концесия трябва да изпълнява задълженията си по него, а не да ги прехвърля на друг, е мнението на Министерството на транспорта и съобщенията, допълва министър Събев.

Летището е отдадено от кабинета "Борисов 2" през 2016 г. на концесия на консорциума "Гражданско летище Г. Оряховица 2016", в който участват две български компании. "Кристална вода" АД, което държи 95% от капитала и се контролира от фирмата "Кей Ар Консулт", индиректно свързана с Румен Гайтански – Вълка, и кардиохирурга проф. Генчо Начев. Държавната компания "Летище Горна Оряховица" ЕООД, чийто принципал е Министерството на транспорта, пък държи останалите 5 процента. Концесията е за срок от 35 г. и предвижда инвестиция от 32 млн. лева, в това число 22 400 000 лева за първите четири години от срока на концесията. Договорът предвижда модернизиране на летището и развитие на възможностите му за приемане на международни и вътрешни полети.

"Летище Горна Оряховица" е разположено близо до град Горна Оряховица, който е и най-големият жп център в северна България. Летището не обслужва редовни линии, а само отделни товарни и чартърни полети.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *