ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Луфтханза” отменя над 1000 полета заради предстоящата стачка

Lufthansa луфтханза

Германската авиокомпания "Луфтханза" анулира над 1000 полета за и от Франкфурт и Мюнхен в разписанието за идните дни заради стачката на наземния персонал. Около 134 000 пътници ще бъдат засегнати между вторник и петък. В понеделник един от основните синдикати в "Луфтханза" призова близо 20 000 души наземен персонал да стачкуват в сряда заради спор за заплатите, обявявайки "закъснения и анулирания" в и без това напрегнатия период за европейската авиация. Профсъюзът "Ферди" (Verdi) прикани за стачни действия от 03:45 ч. местно време (04:45 бълг. време.) в сряда до 06:00 ч. (07:00 бълг. време.) в четвъртък, "за да се увеличи натиска" върху ръководството. Синдикатът настоява за 9,5-процентово увеличение на заплатите най-малко 350 евро на месец, като настоява и за минимална почасова надница от 13 евро. Посочва се, че предложението на ръководството на авиокомпанията не се доближава до инфлацията в Германия, която на годишно ниво миналия месец възлизаше на 7,6%.

Освен летищата във Франкфурт и Мюнхен, полетите от и до Дюселдорф, Хамбург, Берлин, Бремен, Хановер, Щутгарт и Кьолн също са засегнати. Пътниците без възможност за презаверяване не бива да идват на летищата, тъй като ще бъдат отворени "малко или никакви гишета за обслужване", предупреди компанията. От "Ферди" заявиха, че очакват високо ниво на участие в утрешната стачка. "Луфтханза" обаче твърди, че предлага "доста значително увеличение на заплатите", което е над 10% за работниците с най-ниски възнаграждения и 6% за по-високо платените.

Германската авиация изпитва недостиг на около 7000 служители, сочи неотдавнашна оценка на икономическия институт IW. Мнозина летищни служители са си намерили работа в други сектори след намаляването на полетите по времето на пандемията от COVID-19, но не са се върнали обратно сега, когато туризмът е напът да се възстанови.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *