ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Малкият бизнес е основата на конкурентноспособна и климатично неутрална икономика

бизнес

Микро-, малките и средни предприятия са от решаващо значение за развитието на конкурентоспособна, неутрална по отношение на климата, кръгова и приобщаваща икономика. За да бъдат успешни обаче, те се нуждаят от подкрепа и подходяща среда, тъй като  се сблъскват с ограничения на ресурсите като липса на персонал, на умения и ограничен достъп до информацията и знанията. Това заяви д-р Милена Ангелова – главен секретар на АИКБ, по време на международната министерска конференция „Увеличаване на устойчивостта на микро, малките и средни предприятия пред бъдещите шокове“, която се провежда в Никозия. Събитието се организира от Съюза за Средиземноморието към ООН в сътрудничество с Министерство на енергетиката, търговията и промишлеността на Кипър и Германското дружество за международно сътрудничество.

А в днешния момент, за да се справят с предизвикателствата на двойната криза, породена от Ковид и от конфликта в Украйна, тези фирми се нуждаят и от директна публична подкрепа на свръхвисоките разходи за електрическа енергия, природен газ, горива и суровини. Тя пък следва да се предоставя като директни субсидии или чрез данъчни и ценови облекчения, подчертава Милена Ангелова.  

Според нея въпреки сериозната ситуация, в която са поставени компаниите – увеличени цени на енергията и горивата, по-високи разходи за суровини, нарушени вериги на доставки, микро-, малките и средни предприятия имат и нови възможности. Но за да се възползват от тях, фирмите се нуждаят от подкрепа за преодоляване на предизвикателствата, които срещат в пет области – достъп до финансиране, въвеждане на дигиталните технологии, публична подкрепа, недостиг на човешки ресурси и специфични потребности на различните под-групи компании.

Милена Ангелова подчертава, че продължителният период на криза е свил ликвидността на по-малките компании, увеличил е допълнително дълговете им, като някои дори е изтласкал към фалит. По думите ѝ, за да се преодолеят тези негативи, най-спешната цел е да се възстанови нарушената бизнес среда. Като пример д-р Милена Ангелова дава необходимостта да бъдат опростени изискванията за кандидатстване по различни програми и инструменти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, както и намаляване на административната тежест. Като допълнение тя обръща внимание на националните регулаторни рамки, които трябва да улесняват организираното излизане от пазара на губещите предприятия чрез опростени процедури и леки административни разходи.

Сред другите съществени проблеми за компаниите е недостигът на работна ръка и липсата на умения в част от наетите лица.

По време на конференцията главният секретар на АИКБ обърна внимание, че зеления и дигиталния преход са тясно свързани и за да се осъществят успешно от микро-, малките и средните предприятия е необходима широка информационна кампания и обществена подкрепа.

По време на форума са обсъдени основните ограничения, забавящи развитието на компаниите, като липсата на достъп до финансиране, неблагоприятната бизнес среда, голямата разлика в развитието им в отделните региони, дигитализацията и зеления преход.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *