ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Мерките – насочени към най-уязвимите

Министерски съвет на Република България

Антикризисните мерки представляват общите ни виждания, че когато стана въпрос за стандарта на живот на българите и за овладяване на кризата, ние сме единни.

Това обяви министър-председателят Кирил Петков в присъствието на коалиционните си партньори – министърът на икономиката Корнелия Нинова, депутатът от ИТН Станислав Балабанов и депутатът от "Демократична България" – Владислав Панев.

Мерките имат за цел да подпомогнат най-уязвимите – младите семейства с деца, пенсионерите, работещите бедни, малките и средните предприятия.

По повод увеличението на пенсиите от 1 юли с – 10% на всяка и с COVID-добавката от 60 лева отново за всеки пенсионер, Кирил Петков коментира, че за последните 12 месеца тези плащания са увеличени с 56%, докато ГЕРБ за 12 години са повишили минималната пенсия само със 100 лева. В същото време от думите на финансовия министър Асен Василев стана ясно, че всички мерки, свързани с пенсиите, трябва да минат през одобрението на Съвета за тристранно сътрудничество – работодатели и синдикати.

Министърът на икономиката Корнелия Нинова обърна специално внимание, че с тези мерки ще се решат най-важните проблеми на българите – инфлация, цени и доходи. Тя ги нарече план – решение, като уточни, че той се състои най-малко от три части. "Много рядко се случва да има едно решение, което да помага едновременно на всички граждани", коментира Нинова предложението за 0% ДДС върху хляба.

Пред нас стои най-важното – в следващите седмици да превърнем плана в реалност, добави Корнелия Нинова, имайки предвид, че ще трябва да бъдат направени законодателни промени. Министърът на финансите Асен Василев допълни, че те ще бъдат включени в актуализацията на бюджета.

Станислав Балабанов от ИТН коментира, че мерките са постигнати с максимален баланс и в конструктивен диалог. Той обърна внимание, че предишните управляващи са оставили много тежко наследство в редица сектори и никой не си е избирал да управлява в сегашната ситуация – с война и кризи, за които тежката отговорност носи прословутото статукво, срещу което партньорите трябват да стоят заедно и обединени. "Опитахме се да укротим под някаква форма народното недоволство и да намерим баланс в обществото. Надяваме се мерките да сработят" – отбеляза Балабанов.

От своя страна Владислав Панев отбеляза като достойнство, че пакетът от мерки е правилно насочен към най-уязвимите и в този смисъл приветства факта, че от него са отпаднали премиум горивата, като те няма да бъдат стимулирани с 25 ст. отстъпка на литър. Мерките са и справедливи, защото с повишението на максималната пенсия (очаква се таванът й да падне), се създават стимули сега работещите да се осигуряват на реалните си доходи. На последно място Панев отбеляза, че с тези мерки се гарантира финансовата стабилност на държавата, защото бюджетният дефицит като процент от БВП няма да се повиши спрямо сега заложения в бюджета. И така страната ни няма да си създава собствена инфлация, а ще се бори само с вносната.

Предстои допълнително уточняване с бензиностанциите как ще стане администрирането намалението от 25 ст. за най-ниския клас горива – дали с издаване на фактура на физическото лице или по служебен път – с допълнителна информация към НАП.

По отношение на намалената ставка на хляба, финансовият министър Асен Василев отбеляза, че в момента има намалена ставка на виното и бирата – от 20% на 9%, която ще отпадне в полза на насъщния. На въпрос колко време ще са в сила мерките, Василев уточни, че по-голямата част от тях ще бъдат въведени от 1 юли до края на годината, друга – до 1 юли догодина, а трета, като увеличениео на прага на ДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв., ще влезе в сила от 1 януари 2023 година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *