ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

МЕУ е координаторът ни за Единната цифрова платформа на ЕС

Министерски съвет прие решение, с което определя министъра на електронното управление – Георги Тодоров – за национален координатор на Единната цифрова платформа на Европейския съюз. Решението е по смисъла на Регламент от 2 октомври 2018 година, за създаване на единна цифрова платформа за предоставяне на достъп до информация до процедури и услуги за оказване на помощ и решаване на проблеми. 

Платформата ще осигури единна входна точка за достъп до онлайн информация. Тя ще даде възможност за ползване и на административни процедури и услуги за оказване на съдействие и решаване на проблеми, необходими на гражданите и предприятията, за свободно движение в рамките на Европейския съюз, за правата и задълженията на потребителите в областта на вътрешния пазар. Потребителите ще имат достъп и възможност да извършват процедури, свързани с житейски или бизнес събития, изцяло онлайн, при условие че съответната процедура е въведена в държава членка.

Единната цифрова платформа ще включва общ потребителски интерфейс, достъпен на всички официални езици на Съюза и интегриран в съществуващия в момента портал „Вашата Европа“.

Съгласно Регламента Националният координатор отговаря за контактите с Европейската комисия по всички въпроси, свързани с платформата. Той насърчава еднаквото прилагане от компетентните органи на изискванията на Регламента, относно качеството на информацията, процедурите и услугите за оказване на помощ и решаване на проблеми. Също така отговаря и за трансграничния достъп до онлайн процедури и услуги.

Националният координатор в сътрудничество с Европейската комисия следва да подпомогне изграждането на техническата система за трансграничен автоматизиран обмен на удостоверителни документи и прилагането на принципа на еднократност. Съгласно своята компетентност националният координатор гарантира, че при наличие на препоръки от Европейската комисия относно качеството на осигуряваните от компетентните органи информация и услуги, те надлежно ще бъдат взети предвид.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *