ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Миграцията на “Български пощи” към облака – временна

Поща пощи

по въроса за електронна здравна карта, ще бъде готова през май и ще се изпраща по пощата. Божанов – имаме малко забавяне, подготвили – електронна здравна карта през канала за електронно – НЗОК, системата за предоставяне на услуги е в процеса на изграждане и в момента, когато имаме готовност да предоставим тази услуга, това ще бъде дадено.

въпрос от ГЕРБ – павел Христов – мигрираха- планирате ли подобни миграции – за други дружества – в конкретния случай с български пощи кой ще поеме разходите и това ще бъде ли отразено – предоставянето – няма да имаме миграции на български пощи към облака – нямат право на безплатен достъп до нея. това е временно решение. ще направим одит. предвиждаме процедура – всяка администрация да заяви ресурс за извършване на такава миграция. до 80 000 лева ще варира цената. по предварителната подготовка. ще уредим лицензионната политика. ще проверим всичко в облака. при първоначалния анализ на облака – около 1% – място има.

александър несторов – кибератаки сте на първа линия — не съм бил в други институции – обяснявам какво се е случило, дпс -от дирекция международни информационни услуги към министерството, БСП.

от Има такъв народ – въпрос, свързан със срокове – бяхте приети ангажименти в шест месеца да има лична карта с електронна идентификация иза шест месеца 20 едни от най-важните удостоверителни услуги да бъдат вътрешни информационни услуги и преход на функционалностите – ефективна работа на информационно обслужване – изпълнихте ли всички тези срокове, направихте ли анализ на ефективността на информационно обслужване и има ли изнесени звена – в резултат на този анализ сме подготвили законопроект за изменение на закона за електронното управление, след това ще го качим на обществено обсъждане. законопроектът е готов – вече в четвъртия месец. По настоящите – "забила" в съда в Люксембург – колегите в МВР планират спиране на съответната процедура – заради промяната в логистичните вериги, никой неможе толкова бързо да достави – мобилна електронна идентификация по друг начин – това не отменя картата, относно информационно обслужване представих това ,което планираме като – ефективността на информационно обслужване – с променлив успех – за екипите по проекти – като следващи стъпки – 

т. 6 – от коалиционното споразумение – този ангажимент да бъде изпълнен в рамките на три месеца, а не пет месеца – не очаквайте от мен да не ви търся сметка дали е изпълнено.- информационно обслужване не представяте реалната картина какво е в информационно обслужване, какво предстои – работи ли ефективно – работи ли за да обслужва публичния сектор в оперативна съвместимост или не -бъдещето на информационно обслужване какво е.

 

от продължаваме промяната след конституирането на обществения съвет към комисията ни – от продължаваме промяната събираме въпроси

 

това е комисията от 14.15 – Комисия по електронно управление и информационни технологии 1. Актуални въпроси към министъра на електронното управление Божидар Божанов съгласно чл. 28, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. 2. Изслушване на г-жа Калина Константинова – заместник министър-председател по ефективно управление 3. Изслушване на г-н Деян Дънешки – бивш главен изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД във връзка с проблемите в дейността на „Български пощи“ ЕАД. 4. Изслушване на г-н Богдан Теофанидис – главен изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД.

от Възраждане – това, което се случи с български пощи – има ли други държавни предприятия – какви мерки са предприети?

министър държавни предприятия са доста голяма – законът за киберсигурност ни дава правомощия- там се осъществява контрол, дали ни грози някаква опасност – мерките, които – преди началото на войната – извършване на тестове за проникване – доброволци, които проникват. но взимаме мерки спрямо.

от Продължаваме промяната – набор от мерки за прозрачност – министърът отговори – транспонирахме директива за достъп до обществена информация – заложили сме мерки за прозрачност, отделно от това в закона за обществените поръчки сме изпратили предложения за това отворените данни за обществени поръчки да бъдат по-детайлни и също така предложение да въведем допълнителна стъпка към възлагане на ай ти проекти с допълнителни спецификации – вече да бъде обсъдена, а не тепърва някой да изразява съмнения. и отварянена данните в регистри СЕБРА – чакаме коментари от БНБ, държваната комисия по сигурността на информацията, данните от СЕБРА – всяко едно плащане ще бъде публично.

от ГЕРБ – докъде стигна процесът за система за електронна идентификация – през февруари публикувахме за обсъждане спецификации – вече се работи по въпроса, до края на годината трябва да е готова, но и по-рано може да имаме пилотно решение и то да се интегрира в част от системите – договорът е публичен. бяха поети смели срокове и тогава изразихме съмнение, че трудно ще реализирате сроковете.

от ДПС – за електронния облак – имате ли срок – докога ще бъде тестван и кога ще се ползва – имахме големи надежди – хибриден държавен-частен облак – до края на юни – миграция, в момента покрай казуса на бежанците, всички оперативни програми бяха променени – капацитетът намаля. администрациите ще могат да се възползват -рискът е когато слагаме всички яйца в една кошница. опашката от чакащи администрации нараства с всеки ден – държавата е отразила защитата.

член 28 – не забранява въпроси – васил Величков – съветник – за добро управление.

от ДПС -от юни – след проверка – какво се случва в този облак, и кога ще може да бъде ползван в по-голям капацитет.

от ИТН – може да се плаща само с български банкови карти и с карти начуждестранни банки е доста затруднено -Божанов до мен стигнаха доста сигнали за институции, които позволяват плаане с чуждестранни карти – пратили сме – електронни плащания, за физически посттерминали – в условията да бъде уредено какви карти и с какви такси, предвид малкия обем от тези трансакции – чуждестранни карти -писма до всички администрации – да включат в договорите си опция за плащане с чуждестранни карти, с оценка колко ще струва тази карта.

зададе въпрос – от  Демократична България – сървър – сървър – работи ли се по – това е техническият начин за реализиране на електронното управление – тази система функционира от няколко одини, така че основните регистри предоставят такава функционалност. има организационен казус – основните регистри – добавяме нови – в ГРАО, където са всички данни – кой и по какви причини ограничава нашите данни – не само да се провери, но и кой директно е питал за негови данни.осигурено ли е финансиране за дигитализация за всички регистри – да, но не всички – не е практично да бъдат дигитализирани всички. изграждане на платформа – без много разходи -много регистри, прости регистри –

от ДПС – кога ще получим кода на машините на ЦИК – вчера имахме среща – това трябва да стане – в рамките на удостоверяването експертите имат право на такъв достъп, трябва да уредим правилата за този достъп – за следващите редовни избори – всички експерти ще имат достъп.

от продължаваме промяната – разследване на атаката срещу български пощи – има ли някакъв доклад, който описва вектора на атаката и дава информация какво точно се е случило – Калин Константинова такъв доклад се прави, това, което прави ДАНС -над 300 компютъра – не могат да им се инсталират системите и докато не се изградят, няма да имаме електронния наръч на информация – така че – все още се намираме в ситуация – нещата, които са свързани с по-цялостна оценка, трябва да имате търпение – не сме завършили.

от ГЕРБ – преди няколко месеца пак в този формат – обяснявахте, че ще ускорил услугите, които ще предложим – от общинска администрация и от български пощи – в малки населени места – този капацитет, ще можете да предложите тези услуги на бабите и дядовците – Калина Константинова – не се отказваме – вече имаме одобрен фиш по плана за възстановяване и устойчивост, който да обезпечи тази процедура – на стойност над 101 млн. лева – над 68 лева -за дигитална трансформация на пощите – да, смятаме, че  с плавни стъпки ще можем да пробваме ключови услуги – подготвяме служителите да направят тези услуги – в Плана за устойчивост и – има пари за обучения. служителите са доста подценявани – първо, трябва да си дадем – те предоставят административно обслужване – една допълнителна услуга няма да бъде изключително трудна за тях. те искат услуги – те радушно и ентусиазирано приемат мисията си.

от ДПС – Несторов – вашата заявка – пощите – центровете за – от 101 млн. лева отива за техника – за административно обслужване – какво ще правим с кадровото обезпечаване – как тези служители на пощите – едно гише за всички административни услуги – четири години – трябва да бъде изпълнена в целия спектър – конкретно за кадрите – най-често – има такива обучения, има по-специализирания обучения – и самото пространство, нямаме притеснения за кадровото обезпечение – де факто те предоставят услуги, близки до тези, които ще представят. голям процент от служителите работят на непълен работен ден и кадри има, но за тях няма задачи и с тази допълнителна задача ние ще уплътним времето – 9000 човека. сериозна работна сила.този план за възстановяване и устойчивост – го има, реално погледнато възрастта не е по-висока от тази на хората, които предоставят услуги в държавната администрация. при синдикатите не съм чула никакви притеснения.

от медиите научаваме – как жена, регистрирана в Пловдив, но във Варна е регистрирана – трябва да отиде в друг град – как ще се преодолее този проблем – електронното управление – да ни изкара от каменната ера

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *