ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

МРРБ финансира проекти на 234 общини за ВиК, пътища и улици

пазари

Чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за тази година се осигуряват 418 млн. лв. за целево финансиране на общините.

Общо 234 от тях ще получат подпомагане за 297 проекта за пътища, улици и ВиК инфраструктура. Тези средства ще достигнат до над 6.4 млн. българи според националната статистика.  

Финалният списък с проекти е съставен от експертите в МРРБ, които са работили заедно с експертите от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Класираните обекти са от всички подадени искания от кметовете в регионалното министерство от февруари насам и в Министерство на финансите в последните дни. Спазени са критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж. За облекчаване на кандидатите е отпаднало изискването за избран изпълнител след процедури по Закона за обществените поръчки.

От понеделник МРРБ ще изпрати писма до общините, които не са подали всички необходими документи и не са представили доказателства за проектите си като: пълна проектна и техническа информация за обектите, валидни разрешения за строеж, декларация за липса на двойно финансиране и други. Документите ще бъдат събирани със съдействието на сдружението на общините.

Общата стойност на всички проекти в списъка е в размер на над 827 млн. лева. През тази година общините ще получат 50% от необходимото финансиране за всеки обект. Това условие бе договорено със сдружението на общините. Причината е, че за някои проекти няма да има физическо време да бъдат завършени до края на 2022 г., тъй като местните администрации тепърва ще провеждат процедури по Закона за обществените поръчки.

В списъка за подпомагане са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на регионалното министерство.

„Вярвам, че следващите правителства ще осигурят приемственост на нашата политика за целево финансиране на общините на конкурентен принцип по обективни критерии. Това е първа стъпка към финансова децентрализация на българските общини. Прекратихме практиката да се раздават средства с ПМС без критерии или по политически пристрастия. Работихме в тясно сътрудничество с експертите от НСРОБ и се надявам това да е модел за политика към местната власт и занапред“, коментира вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *