ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 1 млрд. долара са спечелили производителите на огнестрелни оръжия в САЩ

пазари

Водещите производители на леки полуавтоматични огнестрелни оръжия, с които са извършени най-смъртоносните масови стрелби в Съединените щати, са прибрали над 1 млрд. щ. долара печалби през последното десетилетие с ръста на насилието на територията на страната, показва изследване на Камарата на представителите, представено в Капитолия на 27 юли. Заключенията, огласени преди изслушването в Конгреса, за маркетинга на въпросните средства за нападение, показват, че секторът е процъфтявал от продажбите и рекламирането на военни оръжия на цивилни, с целеви групи – нестабилни и несигурни млади мъже, както и на лица, принадлежащи към групи от бели расисти.  

Разследването на Комисията за надзор и реформи на долната камара на щатския парламент на оръжейния бранш започва през май след масовия разстрел в Увалде, щата Тексас, при който бяха убити 19 деца от начално училище и двама учители и след мотивираната от расистки подбуди стрелба в супермаркет в Бъфало с 10 жертви.  

Законодателите са поискали от петте водещи американски производители на полуавтоматични стрелкови оръжия да предоставят информация за продажбите и маркетинговите си стратегии, както и за усилията, които полагат, за проследяване на данните за безопасност на продукцията им. Заключението на председателката на комисията Керълайн Малоуни – представител на Демократическата партия от Ню Йорк, е, че "бизнес практиките на тези компании са силно обезпокоителни, неморални и безотговорни". И че "тези производители използват агресивни рекламни тактики, насочени към млади хора, най-вече – млади мъже, като някои дори съдържат символи за превъзходството на бялата раса". Малоуни посочва още, че "нито една от тези фирми не си дава труда да събира данни за смъртните случаи и пораженията от продукцията й".

Очаква се щатските парламентаристи да гласуват на 29 юли забрана на стрелкови оръжията за първи път от 1994-а, която обаче няма шанс да бъде одобрена от поравно разделения по темата Сенат.

Обект на разследването са били "Бушмастър", "Даниел дефенс", "Зиг Зауер", "Смит енд Уесън" и "Стърм, Рюгер енд къмпани" – всичките рекламирали оръжията си на млади мъже като средство да "докажат своята мъжественост", пише в доклада на законодателите. И още, че са продавали "пушки на масовите стрелци на кредит", без да предприемат елементарни мерки за контрол на загиналите от техните продукти. В анализа се посочва, че докато страната се е борила да се справи с епидемията от насилие в училища, църкви, супермаркети, концерти и молове, производителите на огнестрелни оръжия са прибирила тлъсти печалби от продажбите им.

Печалбата на "Даниел дефенс" от пушки стил AR-15 се е утроила от 2019-а до 2021-а на над 120 млн. щ. долара от 40 млн. долара, установяват конгресмените. Именно произведено от компанията оръжие стил AR-15 е било използвано от 18-годишния стрелец в Увалде.

"Рюгер" – най-едрият американски производител на стрелкови оръжия, също отчита почти тройно по-високи печалби от продажбите на AR-15 от 2019-а до 2021-а: 103 млн. долара срещу 39 млн. долара. Полуавтоматични пушки стил AR-15 и пистолети на фирмата са били използвани от масовите стрелци в Съдърланд Спрингс, щата Тексас, през 2017-а и в Боулдър, щата Колорадо, през 2021-а.

Печалбата на "Смит и Уесън" от всички пушки, включително и стил AR-15, е скочила повече от два пъти между 2019-а и 2021-а – от 108 на 253 млн. долара. Компанията е продала оръжията, използвани на 4 юли в Хайланд парк, щата Илинойс, както и в училищната стрелба в Паркланд, щата Флорида, през 2018-а.   

"Зиг Зауер", продал оръжията стил AR-15 за масовата стрелба в нощния клуб в Орландо, щата Флорида, през 2016-а и трите оръжия, използвани от стрелеца в Лас Вегас през 2017-а, е отказала да даде информация за спечеленото.

"Бушмастър" пък е обяснил, че няма финансови данни за минали години, защото неотдавна е бил купен от нова компания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *