ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Над 130 хил. българи с бизнес пътуване по света

пазари

Европейският съюз е най-големият търговски партньор на България. Това се потвърждава и от данните от Националния статистически институт, според които от 130 428 българи, пътували със служебна цел по света през юли, общо 100 692 от тях са били в общността.

Най-много нашенци са посетили по бизнес дела съседната Гърция. Със свои делови партньори там са се срещнали 48 169 нашенци.  Гърция е сред основните търговски партньори на България. За първите пет месеца на тази година износът ни са съседите се е увеличил с 51 на сто до 2.53 млрд. лева.

В Румъния пък са били със служебна цел 18 413 българи. Северната ни съседка е вторият по големина търговски партньор на страната ни в ЕС след Германия. Много от нашите фирми прехвърлиха своето производство в Румъния и това обяснява големият брой пътувания в тази посока. Затова и с 52.8 на сто по-висок е износът на български стоки, които са на стойност 3.70 млрд. лева.

Германия пази позицията си на най-голям износител и вносител на български стоки. Потвърждение на това са тези 14 020 нашенци, които са пътували по бизнес в тази страна. За петте месеца на тази година за най-голямата европейска икономика са продадени с 30.8 на сто повече продукти на български фирми, които са на стойност 5.69 млрд. лева.

Любопитен факт е, че до Нидерландия, която е най-големият инвеститор у нас, са пътували само 265 човека.

Голям е бил интересът към пътуване и към

други европейски страни,

с които развиваме активни търговско-икономически връзки. Например, Турция, която е най-голям търговски партньор на България извън ЕС, през юли е приела 9827 българи, които са пътували със служебна цел. Това намира изражение и в числата за износа. Той се увеличава с 26.3% до 2.74 млрд. лева.

Общо 7058 бизнесмени са били по работа в Република Северна Македония. Стокообменът ни не е много висок, но се търсят възможности за разширяването му. Факт е, че износът ни расте с 60.4 на сто.

Обединеното кралство /включва: Северна Ирландия, Великобритания, Англо-нормандски острови и остров Ман/ също е било доста гостоприемно за българските бизнесмени. На Острова са били 4456 нашенци. Въпреки трудните условия за развитие на бизнес след Брексит, фирмите ни не се отказват от този голям пазар. С 20.3 на сто повече български изделия са изнесени към Острова.

Липса на интерес

До три страни обаче не са пътували българи със служебна цел през юли. Това са Кипър, Малта и Украйна. За петте месеца на тази година износът ни е нараснал с 52.2 на сто към Кипър. Към Малта обаче сме изпратили по-малко стоки.

Украйна и Русия

са сред основните ни търговски партньори.

Войната обаче размести доста позициите ни там. Вече трудно се пътува то тези страни, не са сигурни връзките с партньорите там. Показателен е фактът, че през юли тази година нито един българин не е пътувал до Украйна със служебна цел. Въпреки това износът ни е нараснал с 87.7 на сто.

В същото време Руската федерация е посетена от 48 нашенци. Обаче експортът ни е намалял с 0.6 на сто.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *