ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 40% от бизнеса планира съкращения, ако кризата продължи дълго

Ковид

41% от фирмите смятат, че ако кризата продължи прекалено дълго, ще се наложи да съкратят част от персонала. Това показва анкетно проучване на Българската търговско промишлена палата за периода 4-6 януари 2022 година.

Проучването във връзка с високите цени на електроенергията и природния газ показва, че няма фирми, които да са подготвени да се справят със собствени сили поради високите цени на енергийните носители. Пренебрежимо нисък дял (едва 1%) от фирмите са реализирали прогрес в тези условия, както и тези, които гледат позитивно, поради факта, че са насърчени да инвестират във ВЕИ за собствени нужди (3% от анкетираните).

74%  от респондентите посочват, че не могат да планират цените на предлаганите от тях стоки и услуги поради динамиката в цените на ел.енергия, която в края на 2021г. достигна пикови равнища на пазара „Ден напред“ до нива от 824,55 лв./MWh.  По този начин предприятията пропускат поръчки и изпълняват само вече поетите ангажименти, защото динамиката не позволява нормално планиране – посочват 34% от предприятията.

За съжаление сериозните колебания в цената на ел. енергията дава и пряко отражение върху работната сила в предприятието, която е най-важният ресурс във фирмите, като 63%  посочват, че не могат да увеличат заплатите на работниците на фона на сериозната инфлация в цените и несигурния пазар на ел. енергия, отбелязва БТПП.

76% от предприемачите считат, че е необходимо компенсацията да бъде съобразно предложенията на национално представителните работодателски организации, а именно без ограничен таван от 30% на компенсацията. По този начин мярката ще окаже сериозен ефект върху фирмите и небитовите потребители и ще има стопиращ ефект върху динамичния ръст в цените на стоките и услугите и ще окаже сериозен позитивен ефект върху икономическата среда. Едва 5% от бизнеса определя предложения механизъм за компенсация за достатъчен.

15% от тези, които вече са преустановили дейността си отбелязват, че ще я възстановят едва когато пазарът на ел.енергия се възстанови до поносимите нива.

На 11 януари премиерът и бизнесът договориха по-високи компенсации за скъпия ток. На среща с работодателите премиерът Кирил Петков пое ангажимент да се завишат компенсациите за небитовите потребители, които се изплащат заради скока в цената на електроенергия.

След срещата председателите на БСК и АИКБ Добри Митев и Васил Велев, че е договорена компенсация с таван до 250 лева на мегават час електроенергия още от януари. Средствата отново ще са от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества.

Бизнесът очаква днес новата схема за подпомагане да бъде приета от правителството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *