ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 800 фирми са кандидатствали по процедурата за енергийна ефективност

опик иновации конкурентоспособност

Само през първата седмица от отварянето на процедурата за подобряване на енергийна ефективност 811 микро, малки и средни предприятия са кандидатствали за грантово финасиране по нея. Подадените проектни предложения по новата мярка на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ са на стойност близо 84 млн. лв., съобщават от Министерството на иновациите и растежа.
Общият бюджет на програмата е 136 млн. лева. По процедурата ще бъдат подкрепени компании от преработващата промишленост – текстилни и шивашки, за производство на хляб, хлебни изделия, безалкохолни напитки, хартия, лекарства, компютърна техника, за бутилиране на вода и други.

В зависимост от нуждите си фирмите могат да получат между 25 000 лв. и 150 000 лв. безвъзмездна подкрепа. Едно от условията за кандидатстване е да имат 50% собствено участие. Със средствата могат да се закупуват енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да се направи модерна изолация на производствените бази. Така те ще намалят разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива и други енергоносители.

Подаването на проектите по процедурата ще продължи до 23 май, включително. „Кандидатстването е максимално улеснено за бизнеса“, отбелязва директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа Илияна Илиева. Тя подчерта, че всички проекти ще бъдат бързо оценени, като комисията ще предостави възможност да бъдат отстранени всички неточности по проектните предложения и българските предприятията да получат финансиране.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *