ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 84 000 българи са сменили пенсионния си фонд

Недоволни от управлението на парите им някои българи провят стъпки за промяна на пенсионноосигурителното дружество, в което се насочват парите им, с които ще трябва да преживяват след пенсионирането си. Заедно с това те разместват и  спестяванията, които са натрупали до момента в тези фондове. Може да се каже, че това правят и някои младежи, особено тези, които при започване на първа работа, служебно са били разпределени в някой пенсионен фонд.

През третото тримесечие на 2022 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 105 019 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг, сочат данните в анализа на Комисията за финансов надзор. Той е разработен на база справките, представени от пенсионноосигурителните дружества в регулатора.

След извършената проверка, общо 84 085 осигурени българи от всички подали заявления през третото тримесечие на тази година са получили разрешение за промяна на участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Справката показва, че общата сума на прехвърлените средства в друг пенсионен фонд от съответния вид е в размер на 327 016 067 лева.

Всеки сам избира на своя пенсионен фонд

Участието във фонд за допълнително пенсионно осигуряване е задължително. То възниква още при започване на осигуряване – с първата работа, и в зависимост от вида на категорията на упражнявания труд. Всеки българин има възможност да избере сам своя фонд. Ако не го направите обаче, ще бъдете служебно разпределени на случаен принцип.

Проверка на в. Банкеръ показа, че личният избор на фонд трябва да се направи в срок до три месеца от възникване на задължението за осигуряване като подадете заявление до пенсионноосигурителното дружество, управляващо желания от вас фонд. Информация за регистрираните пенсионноосигурителни дружества можете да получите на сайта на Комисията за финансов надзор.

Ако не направите личен избор, ще бъдете служебно разпределени в някой от регистрираните пенсионни фондове, по ред и начин, определени със съвместна инструкция на Комисията за финансов надзор и Национална агенция за приходите.

Ако не сте доволен от разпраделението, можете да прехвърляте вашата индивидуална партида от един в друг фонд, както и във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *