ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Неохим” отново включва производствените си мощности

неохим

Торовият завод "Неохим" АД в Димитровград започва предпускови и пускови операции за включване на производствените си мощности. Предвижда се това да бъде извършено поетапно. Процесът ще започне с пускане на инсталациите на цех "Азотна киселина" и на цех "Амониев нитрат", уточниха от компанията. 

В "Неохим" вече са приключили всички мероприятия по годишния планов ремонт за 2022 г. в тези цепове. 

Пускът на инсталациите за производство на амоняк и на амониев бикарбонат се придвижда на по-късен етап., който се очаква да бъде реализиран в рамките на един месец. 

Торовият завод беше един от малкото в Европа, който беше останал да работи. Но и на него му се налагаше през тази година да спира продажбите на своята продукция заради повишаването на цената на газа. 

Общо 711 души работят в „Неохим“, но бъдещето им не е ясно. В края на юли започна капиталовия ремонт в завода, като като пускането на инсталациите се обвързваше с ценита на газа.  

За “Неохим” основна суровина за производството на продуктите му е природният газ. Той се доставя чрез внос и върху цената му влияят различни международни фактори. Колебанията в цената на природния газ трудно могат да се прогнозират, а оттам и да се реагира в съответствие с изменението й. 

На вътрешния пазар влияние оказват проблемите с финансирането на селскостопанските производители. Колебаещите се изкупни цени на земеделската продукция, както и увеличената ценова конкуренция на други производители са фактори, които трудно могат да се прогнозират. Те от своя страна оказват голямо влияние върху реализацията на продукцията.

Характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време производствените инсталации подлежат на текущ ремонт, с който се обезпечава непрекъснатостта на производството. Основна цел е постигането на пълна натовареност на производствените мощности – над 80 на сто. С това се постига намаляване на себестойността на изделията, а оттам запазване цената на крайния продукт при покриване на стандартите за качество.

Рискове

Много са факторите, които влияят върху перспективите за развитие и реализация. Климатичните особености за дадена година, цената на житото, субсидиите, състоянието на кооперациите – основни потребители, 9 световните пазари и степента и на влияние върху нашата икономика, респективно дружеството, са фактори, които не могат да се прогнозират, а оттам не може и да се даде прогноза в дългосрочен план.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *