ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Невъзможно е използването на втората тръба на “Северен поток 2”

северен поток

Германското правителство, противно на изявленията на Русия, смята, че е технически невъзможно да се използва втората тръба на газопровода "Северен поток 2" след експлозиите. Това се посочва в отговор на кабинета на запитване на заместник-председателя на фракцията на "Алтернатива за Германия" в Бундестага Лайф-Ерик Холм.

„Много вероятно е саботажът със силни експлозии да е оказал негативно въздействие върху двете тръби на газопровода и по този начин в момента вече да няма техническа възможност за използването му по принцип“, се казва в съобщение на кабинета. Германското правителство също посочва, че "Северен поток 2" във всеки случай не е получил необходимия сертификат за стартиране.

Алтернатива за Германия многократно е настоявала властите да разрешат пускането на останалата незасегната тръба на „Северен поток 2“ в светлината на енергийната криза.

На 12 октомври руският президент Владимир Путин, говорейки на Russian Energy Week, заяви, че Русия е готова да започне да доставя газ за Европа чрез оцелялото разклонение на газопровода „Северен поток 2“, включително доставка на допълнителни количества. Руският държавен глава подчерта тогава, че "топката е на страната на ЕС".

По-рано Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни щети", настъпили на 26 септември по морските газопроводи "Северен поток" и "Северен поток 2", които бяха открити в рамките на няколко часа. Първият теч беше открит в "Северен поток – 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две течове на "Северен поток". По-късно шведски сеизмолози поясниха, че са регистрирали две експлозии, станали по маршрутите на възникване на "Северен поток". Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, класифицира тези инциденти като саботаж.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *