ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Нинова съвсем оплете оръжейните конци

Кинтекс - чистка - Корнелия Нинова Александър Михайлов

Няма нормален човек, който напоследък да не е изпитал истинско… неудоволствие от недодяланите сценки, разигравани от управляващите с повод и без повод. Безспорно и без никаква конкуренция в жанра, тази седмица палмата на първенството се пада на водевила, познат по света като  "Капан за наивници", а у нас – като "Купи ми, мамо, топ! Купи даже два, че черен влак се композира от Дубай за София!" Или казано в по-прав текст – днес ще си говорим за поредния скандал около държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ и неговите бюрократични шапки – Държавната консолидационна компания (ДКК) и Министерството на икономиката.

Фитилът започна да дими преди десетина дни, когато министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова реши и смени ръководството на оръжейния търговец "Кинтекс". Формалният повод бяха резултатите от проверката на ведомствения инспекторат, показващи "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор" в дейността на дружеството за 2021 година. Тези нелицеприятни констатации принудили Нинова да изпрати доклада на инспектората както на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), така и на държавното обвинение.

Тук е моментът да припомним, че през март 2019 г. се разигра почти същата гротеска. Магистрати от Специализираната прокуратура и контраразведки от ДАНС обърнаха наопаки офисите на "Кинтекс", защото на 1 февруари с. г. било образувано

досъдебно производство за престъпно сдружаване и безстопанственост.

Естествено, от "онова нещо" не произтече абсолютно нищо, но… фактът – все пак – си е факт: "Кинтекс" , който от името на държавата отговаря за външната търговия с цялата гама изделия на военно-промишления ни комплекс, не от вчера или от онзи ден е оперативно интересен "субект", защото заиграването с духа и буквата на закона в тази фирма е… 56-годишна традиция. Така че Корнелия Нинова нито е първият, нито ще е последният ресорен министър, който е тръгнал да имитира разчистване на батаците около износа на оръжия и стоки с възможна двойна употреба.

Само едно доказателство в подкрепа на току що формулирания упрек. Ако искаше наистина да защити държавния и обществен интерес, Корнелия Нинова – в качеството си на вицепремиер и министър на икономиката, щеше да поиска от правителството и парламента да разтурят двата ведомствени инспектората – към министерството и към Министерския съвет, АДФИ и Инспектората към Висшия съдебен съвет. Не за друго, а защото истински одит на "Кинтекс" въобще не е правен, проверките на "инспекторите" са били от типа колкото да не е без хич, а споменатото преди малко досъдебно производство просто е било смачкано от наблюдаващия прокурор по нечие разпореждане "от горе".

"Поканата" за подобна чистка никак не е случайна, тъкмо обратното.

Според официалното опровержение на формалния собственик на "Кинтекс" – Държавната консолидационна компания (ДКК), одит в в оръжейната фирма не е извършван.

Според самия оръжеен търговец, ведомственият инспекторат не е извършило никаква проверка, защото не разполага с подобни правомощия.

А според изпратеното до „БАНКЕРЪ“ съобщение“ от оръжейната фирма, ръководството на "Кинтекс" е било освободено единствено въз основа на анонимни твърдения от типа "Донос по електронна поща". Нещо, което

самата министър Нинова писмено признава

в едно свое писмо до прокуратурата.

Анонимността на сигналите не само не смущава министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, но е и повод тя да твърди пред медиите, че е налице явен конфликт на интереси в „Кинтекс“. От документите е видно, че не е направен никакъв опит жалбоподателят да бъде установен, в това число и чрез искане за проверка от ДАНС или друг специализиран орган – с оглед обстоятелството, че информацията засяга стратегическо предприятие като „Кинтекс“. Изложеното навежда на предположението, че „анонимният жалбоподател“ и министърът на икономиката и индустрията действат в синхрон, за да освободят ръководството на „Кинтекс“ и да назначат „правилни хора“, които ще взимат „правилни решения“, коментират от дружеството.

„Преди 50-60 години по подобни анонимни доноси интелигентни хора са били пращани в трудови лагери. Добре, че все пак България е еволюирала и днес само ме уволняват“, коментира иронично бившият вече директор на "Кинтекс" Александър Михайлов. И уточнява, че "новите твърдения" за предполагаемите му прегрешения отдавна са били публикувани в медии със спорна репутация. Тъкмо поради тази причина, на 28 януари т.г. Михайлов изпраща специален доклад до Корнелия Нинова, в който надлежно опровергава всяка една "негова" квалификация. Кой знае защо обаче този доклад е скрит от прокуратурата. Или поне така си личи от описа на материалите, циркулиращи  между съдебната и изпълнителната власт.

Тук му е мястото да припомним, че приказливият днес Александър Михайлов, докато беше титулярен директор, мълчеше като риба. Особено, когато темата беше пряко свързана с държавния оръжеен бизнес. Примерно – навремето му зададохме куп въпроси, свързани с

проруската рейдърска атака срещу "Дунарит"

и системното рекетиране на неговия собственик – Емилиян Гебрев, от държавната власт.

Един от емблематичните примери за тази гавра с националното и европейското право с блокирането на 650 тона боеприпаси, произведени от „Емко“ и предназначени за Индия.  През август 2017 г. продукцията бе "арестувана" в бургаския квартал „Долно Езерово“ и предадена на посредника по сделката „Кинтекс“. Вместо обаче държавната фирма да довърши сделката, износът беше спрян, а договорът между "Кинтекс" и "Емко" – прекратен по заповед отгоре!

Според Емилиян Гебрев в случая ставало дума за силово преразпределяне на оръжейния пазар с помощта на държавата. Какво мисли по въпроса самата държава обаче така и не успяхме да научим, защото нито от "Кинтекс", нито от ДКК, нито от Министерството на икономиката някой благоволи да ни обърне внимание.

Естествено, забавянето на този износ не мина без санкции и неустойки, но държавните оръжейници и техните тогавашни принципали скриха от "БАНКЕРЪ" и тази информация.

С други думи – принципните позиции са принципни само тогава, когато не се употребяват в зависимост от това откъде духа вятърът. Така че въпросът "Чий интерес днес защитава началничката на българската икономика?", става все по-актуален. Най-малкото заради начинът, по който го защитава – чрез механична смяна на "чуждите" играчи със свои собствени пионки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *