ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

НСИ ще обменя с ЕС данни за износа и вноса чрез Интрастат

Парламент избор на управител на БНБ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки. Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха одобрени със 113 гласа "за" и 9 гласа "въздържал се". С тях се прецизират законови разпоредби в съответствие с европейски регламенти. Създава се нов източник на данни в рамките на Европейския съюз по отношение на обмена на данни за вътрешносъюзния износ и вътрешносъюзния внос на стоки между страните членки – чрез системата Интрастат, като компетентният орган за България е Националният статистически институт (НСИ). Създава се задължение за НСИ ежемесечно да обменя тези статистически данни с държавите-членки чрез Интрастат и да ги подава в Евростат към Европейската комисия.

По силата на закона ежегодно се определят годишни прагове за внос и износ, над които всички фирми са длъжни да подават декларации-Интрастат в Националната агенция за приходите (НАП). За 2022 г. със заповед на председателя на НСИ са определени по-високи прагове за деклариране, което води до намаляване на административната тежест за бизнеса, тъй като се намалява броят на фирмите, които са длъжни да подават декларации в НАП.

НСИ ще извършва оценки и контрол на търговията на фирмите, регистрирани по ДДС, които са под определените прагове или които не са подали декларации – Интрастат или са с непълни декларации. Създава се възможност за деклариране на нови данни или извършване на корекции във вече декларирани данни за цялата предходна година, в случаите на възникнали нови обстоятелства в оборотите на фирмите. Досега фирмите могат да коригират само за шест месеца назад.

Днешното пленарно заседание започна с около десет минути закъснение, тъй като председателският съвет е продължил по-дълго от предвиденото. Приетата програма за тази седмица включва обсъждането на законопроект за ратифициране на Споразумението за европейска кооперираща държава между правителството на България и Европейската космическа агенция.
 
Депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за генетично модифицираните организми, с които се изменят и два други закона – за защитените територии и за лова и дивеча. Предвижда се парламентът да обсъди и удължаване с един месец на срока на действие на Временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".

Тази седмица е и първото четене на два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки. Единият е внесен от депутати от ДПС, другият – от народни представители от "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ". Предвидени са и ратификации на международни документи, а в петък е предвиден редовен парламентарен контрол. 

По предложение на ДПС в програмата беше включено проекторешение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация и причините за забавянето на газовата връзка с Гърция. Точката ще бъде първа в четвъртък. 

В началото на заседанието Никола Минчев съобщи за постъпило искане от главния прокурор Иван Гешев за сваляне на имунитета на депутата от "БСП за България" Георги Михайлов. Той допълни, че е уведомил народния представител, който може да се запознае с него.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *