ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Добавете тук текста на заглавието

Общините и бизнеса заедно срещу кризата

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

пазари

Спасението на давещите се е дело на самите давещи се, казва Остап Бендер. В такова положение са и българските общини. Те първи се сблъскаха с пандемията от ковид, помогнаха на хората и бизнеса като намалиха различни такси, от които получаваха приходи. Държавата все още не прави усилие, за да им отстъпи поне част от своите данъци, които първо събира, а след това им ги връща като помощи.

Но има и общини, които не се предават и държат здраво в своите ръце съдбата си, като постоянно търсят възможности за развитие на нови проекти и привличане на инвеститори. 

Стара Загора разкри кариерния си потенциал пред българите в Мюнхен

Община Стара Загора бе единствената българска община, която се представи на първото събитие на Bulgaria wants you в чужбина, обединено от мотото „Живот и кариера – защо в България?“, в Мюнхен.

Част от него бе кариерното изложение с 20 щанда на български и международни компании. Представители на Община Стара Загора – отдел „Инвестиции”, заедно с компаниите „Regiocom” и “Edynamix”, както и с екипа на Индустриална зона „Загоре“  се представиха с общ щанд. Те  разкриха предимствата на града от гледна точка на добрите условия за живот и възможностите, които предлага за кариерно развитие, уточниха от общината.

Старозагорският щанд е бил сред най-посещаваните като е привлякъл вниманието на близо 1000 сънародници. Той е предизвикал интерес сред студенти, търсещи реализация след дипломирането си в Германия, но също така и сред трайно установили се българи, които вече плануват своето завръщане.

Според Росица Райкова, началник отдел „Инвестиции” в община Стара Загора, градът е напълно променен с нова и модерна визия, с реновирани училища и детски градини, с облагородени паркове и алеи. Работи се за стимулиране на бизнес средата. Съвместната инициатива на местната власт и държавата, които създадоха една от най-модерните и напълно завършени обособени индустриални зони – „Загоре”, е индикация за сериозността на всички ни за привличането на български и чуждестранни компании.

Община Благоевград ще има нова Индустриална зона

След близо 50 години, Благоевград ще има нова Индустриална зона, съобщиха от общината. Първата крачка към изграждането ѝ край с. Зелен дол, община Благоевград, вече е факт. По предложение на кмета Илко Стоянов, съветниците са одобрили изработване на проект за изменение на Общия устройствен план, на база на което областният център на "Пиринско" ще има нова производствена зона. 

„Най-важните неща за реализиране на Индустриалната зона на този етап са локализиране на мястото, включването ѝ в Стратегическите документи на Интегрирания план за инвестиции в Югозападния район за планиране, както и да е залегнала в Плана за интегрирано развиете (ПИРО), за да имаме възможност да получим финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. Всички тези неща вече са налице. Слагаме самата основа на един процес, който със сигурност ще отнеме време, но важното е да имаме проектната готовност. Следва зоната да се впише в регистъра и да се търси финансиране“, коментира кметът Илко Стоянов.

Приоритет за Община Благоевград е да създаде условия за привличане на инвеститори. Вече има заявен сериозен интерес от страна на такива, казва градоначалникът. „Благоевград е на уникално геостратегическо положение и целта е да се възползваме от него по възможно най-добрия начин. С изграждане на производствена зона общината ще се превърне в приоритетна за бизнеса“, казва кметът Стоянов.

Бъдещата Индустриална зона край с. Зелен дол ще бъде изградена на два етапа. Първоначално тя ще е разположена на площ от около 650 дка, с възможност да се развие до 1100 декара. Мястото, на което е планирана е 80% общинска собственост, а 20%  е частна, като собствениците на имоти ще могат да участват в процеса по изграждане. След реализирането ѝ предстои да бъде избран и оператор, от който тя да бъде ръководена.

„Един от най-болезнените проблеми за Благоевград, а именно липсата на Индустриална зона, е напът да получи своето стратегическо решение. Изграждането няма да се случи веднага, трябва да е ясно, че става въпрос за продължителен процес", коментира кметът Стоянов. Едно от предимствата на Индустриалната зона е, че ще е в непосредствена близост до АМ „Струма“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *