ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Общо 3.7 млн. лв. получават памукопроизводителите за Кампания 2021

памук

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция е изплатил 3 741 350 лв. по Схемата за специално плащане за памук за Кампания 2021. Подпомагане са получили 77 земеделски стопани, които са заявили участие в схемата и отглеждат памук от сортове, вписани в сортовата листа на България или в европейския каталог на полските култури.
За да получат финансиране кандидатите, трябваше до 1 декември 2021 г. да предоставят сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция. Това условие е разписано в чл. 17, ал. 2 от Наредба 3 от 17.02.2015г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.
Сеитбата на памука започва в края на април или в началото на май, ако времето е било по-студено. Добивът варира между 200 и 500 кг. от декар в зависимост дали засетите площи се поливат или не. Тъй като тъкачните и текстилните ни фабрики постепенно бяха закрити, за продажбата на продукцията се търсят пазари в чужбина.

Памукът е сред най-важните технически култури в света (отглежда се в 75 страни на петте континента). През последните години се наблюдава ръст в рацмера на отглежданите площи и повишаване на интереса към тази култура в България. Но, заедно с това трябва да се каже, че това до голяма степен се дължи на плащане на субсидии от Европейския съюз за производителите у нас. Не е изненада фактът, че увеличаването на площите е зависимо от финансовото стимулиране – чрез плащания от еврофондовете или по национална програма.

В региона се конкурираме с Гърция и Турция, който са сред първите десет най-големи производители в света, макар че те са доста пред нас. От началото на промените у нас непрекъснато се правят опити за внедряване на чуждестранни сортове – както от Гърция, така и от Турция и САЩ

Памукът в България се отглежда в два основни региона, където има осигурена подходяща температурна сума. Първият регион с най-благоприятни почвено-климатични условия е равнинната част на Южна България, в които са включени областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Ямбол, Сливен, Бургас и Благоевград. Вторият регион за отглеждане със сравнително благоприятни условия включва ивицата 30 км южно от река Дунав на Плевенска, Великотърновска, Русенска и Силистренска области, където много подходящи за отглеждането му са черноземните почви. Субсидирането на земеделските стопани с евросредства даде добър стимул и някои от тях откриха благоприятни условия за отглеждане на памук и в Северна България.


Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *