ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Общо 5.2 млн. лв. по първия транш бяха преведени по схемата за зимни пръскания

малини малина плод

Държавен Фонд „Земеделие“ изплати 5 241 730 лв. по схемата за помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период, която се прилагана през 2022 година. Подпомагане получиха общо 3399 земеделски стопани, които отглеждат трайни овощни насаждения, маслодайна роза, ягоди и малини. За 45 стопани ще бъде извършено плащане в кратки срокове след финализиране на административните проверки.

Бюджетът по схемата за тази година е 7.4 млн. лева. Припомняме, че размерът на ставката беше увеличен от 270 лв./ха с ДДС на 324 лв./ха с ДДС за пролетния етап и съответно за есенния етап – от 100 лв./ха с ДДС на 120 лв./ха с ДДС.

Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата, които се предоставят за втория етап, покриват част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента.

Подпомагането се изплаща само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита и са вписани в публичния регистър на Българската агенция по безопасност на храните за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза).

От 10 октомври тази година земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по втория етап на схемата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *