ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Осезаем ръст в търсенето на споделени офиси в София

Море

Засилен интерес към споделените офис пространства се наблюдава през третото тримесечие от годината. Общото предлагане в този сегмент вече надминава 50 000 кв. м в София и се очаква да продължи да расте, показват данните за трето тримесечие на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton. Причината е в стремежа на наемателите да намерят по-гъвкави решения за служителите си в режим на хибриден модел на работа.

“Гъвкавите офис решения вече са в полезрението не само на хора със свободни професии и малки екипи от професионалисти. За много компании наличието на споделени офиси в сградата, където работят, вече е сериозно предимство, тъй като им позволява по-голяма свобода на действие в зависимост от развитието на бизнеса им“, коментира Йордан Кръстев, мениджър “Офис площи” в Cushman & Wakefield Forton.

Според него за по-малки екипи обслужваните офиси също са работещ вариант, тъй като им спестяват редица проблеми, свързани с оборудването и поддръжката на една работна площ. В същото време разполагат с всички удобства, които предлага и стандартният офис.

Като цяло,

на офис пазара в София наемната активност се запазва без особена промяна

прямо нивата от предходните години. През деветмесечието отдадените площи достигат 110 646 кв. метра. Подновяванията на договори и преместванията на наематели остават основният двигател на сделките, докато разширенията на площи формират едва около 11% от общия обем. Нетното усвояване остава положително от януари до момента  и се равнява на малко над 20 000 кв. метра.

Наблюденията на Cushman&Wakefield Forton за нагласите сред наемателите показват, че към началото на есента делът на завърналите се постоянно в офисите служители остава по-малък от очакванията на мениджърите на компаниите. Прогнозите са, че до средата на 2023 г. ще се постигне здравословен баланс на хората, работещи дистанционно и тези от офиса.

Макар и в по-малки обеми, наемният пазар на офис площи за момента показва

относителен баланс между търсене и предлагане.

През третото тримесечие бяха завършени само две малки офис сгради с обща отдаваема площ около 7000 кв. метра. Това задържа стабилен дела на незаетите площи в столицата – 16.6% при 16.7% през второто тримесечие.

Площите в строеж продължават да намаляват заради липсата на започнати нови офис сгради. Към септември в процес на изграждане в София са 167 300 кв. м – най-ниското ниво на офис строителство за последните 5 години.

„Ограниченото търсене на офиси под наем и наличието на свободни площи не благоприятстват започването на големи нови проекти. Някои сгради в строеж също се отлагат във времето, което за момента поддържа относително устойчив баланс на пазара”, допълва Йордан Кръстев.

Бавното възстановяване на търсенето задържа наемните нива на първокласните офиси в София стабилни за пореден тримесечен период – 15 евро/кв. м в централната част на града и 12-14 евро/кв. м по протежение на главните булеварди. Таксите за поддръжка и обслужване също остават без промяна – 2.75 – 4 евро/кв. метър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *