ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От 1 август водата във Враца ще е по-скъпа с 15%

ВиК

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри новият бизнес план и утвърди цената на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца за новия регулаторен период 2022-2026 година, която влиза в сила от 1 август.

Комплексната цена на дружеството за тази година /снабдяване с вода, отвеждане и пречистване/ поскъпва с 15% и е в размер на 3.740 лв./м3 с ДДС. Утвърдената цена е под нивото на социална поносимост за област Враца, която е в размер на 5.50 лв./м³, отбелязват от регулатора.

Една от основните причини за увеличението на цените на ВиК услугите с 0.482 лв./м³ са рязко нарасналите през последната година разходи на дружеството за материали и външни услуги,  като в тях основно място имат драстично увеличените разходи за доставка на електроенергия от свободен пазар. От друга страна, с повишението на цената на ВиК услугите дружеството ще си осигури приходи, с които да финансира програмата за инвестиции с цел снабдяване на потребителите с качествена питейна вода и намаляване на нивото на загуби.

Инвестиционна програма за периода е в общ размер 12.5 млн. лв., от които 8.7 млн. лв. ще бъдат вложени в публични ВиК системи и съоръжения, по Оперативна програма „Околна среда“ дружеството ще вложи финансови средства за изпълнение на проект за изграждане на нова ВиК инфраструктура. С цел до 2026 г. да бъдат намалени загубите на вода и да се осигури надеждно и устойчиво водоснабдяване ВиК операторът ще подмени 227 км водопроводи и разпределителна мрежа и ще обследва 255 км улични водопроводи за скрити течове.

За да намали високите си разходи за електроенергия и да одобри енергийната си ефективност „Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца е изградило собствен фотолтаичен парк с мощност 240 кВт., което ще оптимизира експлоатационните разходи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *