ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Отговорността за цената на хляба да е поносима е на всички

хляб

Разчитаме на Вашата отговорност, за да гарантираме на хората, че цената на хляба ще е поносима. Ние работим с цел да гарантираме продоволствената сигурност на страната. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на работна среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). По време на дискусията представителите на бизнеса споделиха, че основните притеснения в момента са свързани с торовете и горивата, които са основни за реколтата и прибирането й.

Агроминистърът е обещал да съдейства за организиране на среща между членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите и производители и търговци на торове. „Така ще може съвместно да търсим работещо решение на трудностите“, отбелязва министърът. Той посочи още, че ще се търси и възможност за механизъм, с който да бъде подсигурен на земеделците достъпа до горива.

Аграрният министър е подкрепил исканията на организацията за данъчна ваканция и е казал, че въпросът ще бъде поставен пред Министерството на финансите.

Тема на разговорите бе Стратегическия план и подпомагането на сектора в новия програмен период. Аграрният министър информира, че до края на месеца се очакват бележките на Европейската комисия по плана, след което те ще бъдат обсъдени на Тематична работна група. Едва тогава ще станат ясно и възможностите за подкрепа на сектора.

От асоциацията поставиха и въпросите за напояването и цената на водата. Министърът информира, че се очаква през есента да започне рехабилитация на канали на „Напоителни системи“. По думите му цялостното обновяване трябва да приключи до края на 2025 година, като се очаква всяко едно ремонтирано съоръжение да води след себе си до понижаване на стойностите на водата. 

До края на юни трябва да бъде представен за обществено обсъждане Законът за браншовите организации, обяви земеделският министър. В момента документът се разработва от работна група, която включва представители на министерството и външни експерти, като той е почти готов. „Искаме браншовите организации да бъдат изпълнени със смисъл, да се знае кой каква представителност има“, допълни министърът.  

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *